Dagsavisens journalister Maryam Tahir (t.v.) og Alicia Ryberg lager avis hjemme hos Arne Strand. MMS-foto: Lars West Johnsen

Lagde avis rundt stuebordet

Hjemme hos sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter at terrorbomben smalt i regjeringskvartalet sist fredag fikk sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen en telefon. Han satt i en bil på vei inn til Oslo og ble informert om hva som var skjedd. Dagsavisens lokaler ligger i Grubbegata 6 - omtrent 150 meter unna der bomben smalt.

Jobbet hos sjefredaktøren

– Jeg ble oppringt av redaktør Halvor Trettvoll, som fortalte at de hadde merket trykket. Litt senere ble jeg oppringt igjen med beskjed om at redaksjonen ble evakuert, sier Strand.

Snarrådig foreslo Trettvoll for Strand at journalistene kunne skrive hjemme hos ham. Dermed ble hjemmet til Arne Strand i Pilestredet Park det nye redaksjonslokalet til avisen.

– Vi måtte improvisere og det var jo ikke så mange minuttene å gå. Derfor ble det til at journalistene satt hjemme hos meg og jobbet, sier Strand.

Speilet på døra

Nyhetsleder Lars West Johnsen var egentlig på vei ut av byen for å møte kamerater da han fikk telefon om Oslo-terroren. Sporenstreks vrengte han om bilen for å reise tilbake.

– Vi bestemte oss for å lage en avis på 24 sider som kun skulle handle om terroren og gjorde en grovdisposisjon, sier West Johnsen.

En dør hjemme hos Strand ble tilegnet funksjon som “speilet” der sidene vises etter hvert som de er ferdige. Det trådløse nettverket til sjefredaktøren ble livlinjen i kommunikasjonen. Saker og bilder ble sendt som e-post videre i produksjonsprosessen.

Lånte kontor

For å få avisa i trykken fikk desken låne et kontor i trykkeriet i Nydalen. Der satt fem medarbeidere og klargjorde avisa for pressa.

– Jeg var hjemme og hentet en grafisk Mac, men vi måtte bestille programvare som vi manglet på nettet. Dermed ble det mye venting, sier West Johnsen.

Klokken 21.30 gikk avisa i trykken - en drøy time senere enn vanlig. Da var det uvirkelige omfanget av terrordrapene på Utøya ennå ikke kjent.

Sammensveiset

Både Arne Strand og Lars West Johnsen er enige om at prøvelsene avisa ble satt på har ført medarbeiderne tettere sammen.

– Vi ble en sammensveiset gjeng. Lørdag fikk vi låne kontorer i ANBs lokaler og søndag var vi tilbake i våre egne, sier Strand.

– Vi hadde en kjempedugnad. Det var egentlig rørende oppe i tragedien. Vi er blitt knyttet sammen, sier West Johnsen.

Nyhetslederen forteller om kolleger på ferie som har sagt at de kunne ønske at de også kunne jobbe. Han mener det har vært godt å jobbe seg gjennom det som har skjedd.

– Slike hendelser er blant de største i en journalists liv fordi man føler at det man gjør er veldig, veldig viktig. Det handler om å få ut hva som er skjedd, få ut historier og gi bakgrunn.

Imre Hercz
Powered by Labrador CMS