Generalsekretær i NJ, Jahn- Arne Olsen. Foto: Kathrine Geard

1,6 mill. foran budsjett

Men det betyr ikke at NJ klarer overskudd i år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) legger fram sterke tall for første halvår 2011. Resultatet for første halvår er 1,6 millioner kroner bedre enn budsjettert.

Organisasjonsbygging

Hovedårsaken til resultatet er at organisasjonen har brukt over 1,2 millioner kroner mindre på organisasjonsbygging og medlemsservice enn de tidligere hadde regnet med. I rapporten som tirsdag ble lagt fram for landsstyret begrunnes resultatet også med at periodiseringen i organisasjonen er blitt bedre.

Landsstyret vedtok et nytt revidert budsjett som legger opp til at NJ vil gå 1,5 millioner kroner i underskudd i år – mot 2,1 millioner kroner som ble vedtatt sist desember.

Rusk i maskineriet

Til tross for den økonomiske resultatframgangen advarer generalsekretær Jahn-Arne Olsen landsstyret med at det kan være noe galt i organisasjonen.

– Resultatet avspeiler utfordringer. Treffer aktivitetene våre i forhold til medlemmers behov? Ikke alle påmeldte møter på kurs, sa Olsen under sin orientering.

Svak medlemsnedgang

Medlemsutviklingen er svakt ned med én prosent siden nyttår. 5. september hadde NJ 9.418 medlemmer mot 9.522 ved utgangen av fjoråret.

Det betyr likevel ikke at medlemsinntektene faller ettersom antallet medlemmer som betaler vanlig kontingent er uendret. Siden nyttår har  inntektene fra disse medlemmene økt med nesten 600.000 kroner som følge av lønnsøkning blant medlemmene.

Fallende kopieringsinntekter

Generalsekretæren ser også nye problemer for NJ i horisonten. Som følge av at kopiering av pressestoff går ned vil det komme mindre penger inn fra Kopinor i fremtiden.

NJ fikk i fjor inn 375.000 kroner i kopieringsvederlag – noe som ligger an til å bli uendret i inneværende år.

– Dette vederlaget kommer til å synke i årene fremover, sa Olsen, men understreket at det er for tidlig til å ha en full oversikt over situasjonen.

Fokus på rekruttering

Tiltaket som skal bøte på problemene er mer fokus på rekruttering, ifølge generalsekretæren. Han mener organisasjonen må sette systematisk rekruttering på dagsorden.

– Oppfatter unge folk NJ som et godt nok alternativ? Det er et potensial der ute, men hvor stort det er vet vi ikke.

Temaet kommer opp igjen på landsstyrets møte i november. Det vil da komme opp i sammenheng med en plan for rekruttering av studenter.

Powered by Labrador CMS