Johan Arnt Nesgård og Svein Helge Falstad fra Trønder-Avisa søker i postjournaler under workshop om innsynsbegjæringer. Foto: Glenn Slydal Johansen

Workshop for jegere

HELL (Journalisten.no): Offentlighetsjeger Vegard Venli lærte bort triks for å lykkes i kampen om innsyn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere jobbet Vegard Venli som journalist i Nittedals-avisen Varingen, men nå er han i Kommunal Rapport. Etter mange innsynsbegjæringer har han bygd seg opp erfaring om hvordan Offentleglova kan brukes for å få innsyn i offentlig forvaltning.

– Klag!

Et av rådene Venli ga de fremmøtte er at journalister bør be om innsyn jevnlig. Du bør følge opp saker du ikke får svar på, og får du avslag bør du klage. Avslag på innsyn begjært til kommunen klages til Fylkesmannen. Du kan også be om begrunnelse på avslag.

– Ofte tenker de seg da om, ombestemmer seg og gir innsyn, sa Venli.

Dersom du uansett venter avslag fra kommunen på en innsynsbegjæring kan du klage med en gang.

– Da får du i gang prosessen.

Ikke bare journaler

Et tips han lærte bort på en workshop på Hellkonferansen er at det er mulig å bruke såkalte bolske søk (AND, OR også videre) på nettsiden til Offentlig elektronisk postjournal (OEP). Her er rundt 100 statlige organer samlet i et søk. I feltet for sakstittel er det for eksempel mulig å søke på kommunenavn og stikkord som «barnevern» eller «innkjøp».

Men det er ikke bare postjournaler som trenger å være utgangspunkt for innsynsbegjæringer. Venli sa også at det er mulig å gå gjennom tall fra informasjonsbasen KOSTRA (Kommune Stat Rapportering) for å se om det er noen tall som er interessante.

– Kombiner offentlighetsloven med lokalkunnskap og godt kildearbeid, sa Venli.

Han viste fram flere eksempler på saker som han har fått som følge av innsynsbegjæringer. Dersom du ber om innsyn jevnlig og følger opp sakene mener han at du kan få mange gode saker.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre, sa Venli.

Powered by Labrador CMS