Espen Egil Hansen, redaktør Digital i VG. Foto:Kathrine Geard

BT for – VG mot

Ulikt syn på om nettbrukerne må registrere seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Journalisten.no fredag fortalte ansvarlig redaktør Trine Eilersten i Bergens Tidende at mediehuset vil innføre registrering for lesere av bt.no innen nyttår.

- Vi vurderer om vi skal kreve at alle brukere av bt.no må registrere seg.

Betalingsløsning

Registrering blir en del av BTs betalingsløsning for digitalt innhold. Kollegene i andre Schibsted-aviser vurderer også brukerregistrering, men ikke tvungen. Mediehusene jobber for tiden under høytrykk for å finne fram til gode betalingsløsninger for digitalt innhold.

- Betalingsmodeller på nett er som et løpende villsvin som i tillegg endrer utseende hele tiden, sier Eilertsen.

Gi tilbud

Hun viser til at brukerregistrering vil gi BT tilgang til epostadresser, som gir bedriften mulighet til å kommunisere med leserne og gi dem tilbud om betalt innhold. Eilertsen ser for seg at det meste av BTs redaksjonelle innhold etter hvert vil ligge bak betalingsmuren, og at alt må være tilgjengelig på både nett, brett og mobil. Registreringen vil være en test på interessen blant leserne.

– Hvis folk ikke orker å registrere seg for å lese en sak, så er det jo ikke sikkert at de har lyst til å betale for saken, heller, sier hun.

Fortsatt åpent

Fædrelandsvennen, som fungerer som prøveklut for de Schibsted-eide mediehusene, har så langt ikke innført registreringsplikt for brukerne av fevennen.no. Alle får tilgang til den delen av det redaksjonelle innholdet som fortsatt legges åpent ut på nettutgaven. Heller ikke VG eller Aftenposten har så langt noen planer om obligatorisk registrering. Dillemmaet er åpenbart: Tvungen registrering kan skremme bort en betydelig andel av de daglige brukerne, slik at nettrafikken i større eller mindre grad strupes.

- Det er ingen planer om at leserne må registrere seg for å lese VG Nett. Vi ser imidlertid på hva vi kan gi lesere av ekstratjenester og nytte dersom de logger seg inn.  Det er en del av et større arbeid som handler om hva som skal være åpent, hva som skal være innlogget og hva som blir abonnementstjenester og innhold i framtiden, sier redaktør Egil Espen Hansen i VG.

- Må ha fordeler

 Også Aftenposten jobber nå fortløpende med å få på plass sin betalingsmodell for digitalt innhold,.

- Planen er å gå over til brukerbetaling en gang i løpet av neste år. Skal vi kreve registrering, må også leserne oppleve at de får noen fordeler av det. For øvrig er det for tidlig å gå i detalj om dette, sier utviklingsredaktør Anette Mellbye.

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad opplyser at det ikke er tatt stilling til om Aftenbladet.no innfører brukerregistrering for alle.

- Det er en av de tingene vi skal arbeide med i løpet av vinteren, mens vi utreder en betalingsløsning for digitalt innhold, sier han.

Egenutviklet system

 Schibsted Payment AS har utviklet et felles innloggings- og betalingssystem (SPID), som er et verktøy de ulike selskapene kan benytte seg av.

- I VG bruker vi allerede dette systemet på for eksempel Vektklubb, den nye klubben Dyrebar som lanseres i disse dager, og på VG+. Etter hvert vil alle våre innloggede tjenester være knyttet til dette systemet. SPID er for øvrig et eksempel på at vi som en del av et større mediekonsern kan få til ting vi ikke hadde klart hver for oss. Det er så komplekst å bygge og vedlikeholde slike systemer at selv VG da blir for liten, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS