Hilde Haugsgjerd

Får ikke være med i NJ

Landsstyret vil ikke ha Hilde, Torry og andre sjefredaktører som medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) avsluttet onsdag landsstyremøtet som forberedte sakene til landsmøtet i mars. Som Journalisten skrev tidligere onsdag har landsstyrerepresentantene blant annet behandlet forslag til vedtektsendringer, som innebar at sjefredaktører som Torry Pedersen og Hilde Haugsgjerd kunne bli NJ-medlem.

Det ene forslaget la opp til å fjerne punktet i dagens vedtekter som sier at arbeidsgiver med beslutningsmakt i lønns-, ansettelses- og oppsigelsesforhold ikke kan bli medlem. Det andre alternativet innebar en endring av punktet, slik at kun øverste redaksjonelle leder ikke kan bli medlem.

Ingen sjefredaktører

NJs vedtekter under punkt B i paragrafen “Hindringer for medlemsskap” har gjort det vanskelig for mange mellomledere å være medlem av NJ. I dag sier punktet: 

“Det er en forutsetning for medlemskap at vedkommende ikke er arbeidsgiver med besluttende myndighet i lønns-, ansettelses- og oppsigelsessaker.”

Onsdag vedtok et enstemmig landsstyre å endre punkt B til:

“Bedriftens øverste redaksjonelle leder (f.eks. sjefredaktør eller ansvarlig redaktør), som er arbeidsgiver med besluttende myndighet i lønns-, ansettelses- og oppsigelsessaker, kan ikke være medlem i NJ.”

Formuleringen utelukker dermed sjefsredaktører som Torry og Hilde, men åpner for at ledere som er arbeidsgivers representant i redaksjonen kan bli medlem. Flere mellomledere har i dag et delegert arbeidsgiveransvar.

Mellomledere på agendaen

Ett av temaene som gikk igjen på landsstyremøtet var mellomlederne i redaksjonene. Nå snakker NJs landsstyre om redaksjonelle ledere, som inkluderer sjiktet mellom mellomlederne og sjefredaktør.

Landsstyret går inn for å endre NJs program for 2013 til 2015, fra “mellomledere og ansatte i stillinger med begrenset funksjonstid” til “redaksjonelle ledere”. I tillegg til den overnevnte vedtektsendringen er de redaksjonelle lederne også inkludert i tiltaksplanen for samme periode. Landsstyret går inn for at NJ skal:

“Jobbe for å øke organisasjonsgraden blant redaksjonelle ledere og utvide tilbudet til disse medlemmene.”

Tiltaksplanen inneholder sakene landsstyret mener NJ bør prioritere de neste to årene. Leder Elin Flobergshagen i NJ sier til Journalisten at de vil styrke tilbudet til redaksjonelle ledere.

– Vi vil ha flere redaksjonelle ledere som medlemmer. Det er bare vi som er en fagforening for dem. Norsk Redaktørforening er en interesseorganisasjon. De kan ikke hjelpe, dersom en opplever konflikt med ledere på høyere nivå.

Ledernes ønskeliste

Av tilbud direkte rettet mot redaksjonelle ledere nevner Floberghagen lønn og lønnsutvikling, arbeidstider, overtid, ulike avtaler og konfliktløsning på arbeidsplassen. Det er slike tema hun har fått tilbakemelding fra de redaksjonelle lederne på at de vil ha.

– Vi ser at lønnsutviklingen mange steder er vesentlig lavere hos redaksjonelle ledere enn hos redaksjonelt ansatte. Her må NJ bli bedre på å forhandle, men de redaksjonelle lederne bør også si ifra og organisere seg.

Direktemedlemmer

Landsstyret har også vedtatt endringer i vedtektene som åpner for at redaksjonelle ledere kan opptas som direktemedlem i NJ. Dermed trenger de ikke være medlem av redaksjonsklubben, noe enkelte ledere kan oppleve som vanskelig.

– Det har lenge hersket en idé om at en ikke kan være fagorganisert når man er redaktør. Det er feil. Vårt forslag innebærer at alle redaksjonelle ledere unntatt sjefredaktør kan det, sier Floberghagen.

Hun ser det heller ikke som problematisk at redaksjonelle ledere er medlem av både NR og NJ, all den tid NR ikke er en fagforening.

NJs landsmøte må vedta tiltaksplan, program og endringer av vedtekter før de er gjeldende. Landsmøtet finner sted i Oslo 12. - 14. mars.

 

Powered by Labrador CMS