Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

Resultatløs frivillighet

Pisk neste for Norsk Journalistlags lokallag?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ-landsmøtet i 2011 vedtok at organisasjonens 20 lokallag i løpet av perioden 2011-13 skulle drøfte sammenslåing, basert på anbefalingene fra et internt organisasjonsutvalg. Vedtaket innebar ingen tvang om sammenslåing. Lokallagene fikk anledning til uforpliktende diskusjoner med hverandre i løpet av perioden, om hvorvidt de kunne tenke seg sammenslåing og eventuelt med hvem.

Resultatet så langt: Fortsatt 20 lokallag i NJ. Nå vurderer NJ-politikerne både gulrøtter og pisk for å nå målet om færre lokallag.

Skapte frykt

Debatten startet i forkant av 2011-landsmøtet og skapte unektelig en del frykt i NJs lokale ledd. Bakgrunnen for NJ-ledelsens ønske om å slå sammen lokallag er en utvikling med færre medlemmer og inntekter til NJ, slitasje og store utskiftninger av tillitsvalgte i lokallagene. I tillegg har det vært svært ujevn aktivitet i lagene.

Debatten i lagene skulle rapporteres til landsstyret før landsmøtet 2013, noe som skjedde da landsstyret var samlet tirsdag og onsdag.

– Vi har hatt en debatt om sammenslåing av lokallag, slik landsmøtet ba om. Nå sender vi rapporten videre til landsmøtet i mars, med innstilling om at det nye landsstyret ser på hva som eventuelt skal gjøres videre med lokallagene, sier NJ-nestleder Thomas Spence, som ledet debatten i landsstyret. 

Lite engasjement

Ifølge rapporten vil det være en overdrivelse å si at debatten har rast fra landsende til landsende.

“De fleste lag har lojalt behandlet rapporten i styret og forsøkt å engasjere medlemmene til debatt, men uten at det har utløst stort engasjement”, heter det.

Konklusjonen er at organisasjonen ikke har lyktes i å gjennomføre noen endringer, til tross for organisasjonsutvalgets anbefaling om at NJ bør ha færre lokallag.

Spede forsøk

Det er gjort noen forsøk i enkelte lokallag i 2011 og 2012:

*Hålogaland ønsker å slå seg sammen med Troms. Troms er skeptisk og behandler invitasjonen i laget i februar.

*Oppland har søkt samarbeid med Hedmark, men Hedmark er skeptisk eller negativ.

*Oslo Journalistklubb har sondert med Akershus, men fått negativt svar.

*Bergen Journalistlag vurderte sammenslåing med nabolagene i sør (Haugesund) og i nord (Sogn og Fjordane), og laget en egen rapport, “BJ, over alle grenser?”. Konklusjonen var at en kombinasjon av tradisjon, store geografiske avstander og mangel på gulrøtter gjorde sammenslåing uønsket.

Truer med pisk

I landsstyremøtet var det murring blant flere representanter som ønsker fortgang i prosessen.

– Det er tragisk og alvorlig at det ikke skjer noe. Vi går inn i en periode der NJ mister medlemmer. Skal vi bare sitte rolig og se på at alt blir som før, spurte Lars Løkkebø (Telemarksavisa).

Også Carine Johansen (nylig sluttet i Østlandets Blad) raslet med sabelen.

– Tiden er overmoden for å gjøre noe med NJs struktur. Kanskje må vi inn med nye gulrøtter for å få fortgang, eller eventuelt ta i bruk mer krutt. Vi kan jo spørre oss selv om hvordan vi hadde bygget opp NJ hvis vi skulle gjøre det i dag.

Landsstyret bestemmer

– Det har jo skjedd noe, repliserte Stein Sneve (Avisa Nordland), som ledet NJs interne organisasjonsutvalg i 2010 og 2011.

– NJs vedtekter ble endret på landsmøtet i 2011, slik at det nå er landsstyret, og ikke landsmøtet, som kan ta avgjørelsen om sammenslåing av lokallag. Det var en ekstremt viktig endring. Saken må raskt opp i det nye landsstyret som velges nå i mars, sa Sneve.

NJ-leder Elin Floberghagen minnet om at det vil være en krevende oppgave å slå sammen lokallag med tvang.

– Det bør derfor vurderes stimulanser for sammenslåing. Vi må se på hvilke incentiver som kan være aktuelle.

(For ordens skyld: Thomas Spence er styreleder i Journalisten.)

Powered by Labrador CMS