NRK Marienlyst. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

NRK-myte for fall

Journalister i konkurrerende medier tror det er mye sitering. Vi har sjekket Dagsnytt halv åtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Blant journalister i andre medier er det en ganske utbredt forestilling at NRKs nyhetssendinger om morgenen er breddfulle av sitatsaker, dels dårlig kreditert. Men vår testuke tyder på at det slett ikke står så dårlig til med egeninnsatsen.

Journalisten har undersøkt hvor nyhetene som leses opp i NRKs nyhetsbulletin halv åtte om morgenen kommer fra. Statistikk fra 2011 viser at dette er den tiden på døgnet hvor flest lytter til radio, og flesteparten lytter til P1.

Det er nyhetsbulletinene fra uke fire i 2013 som er undersøkt. Sakene er delt inn i kategoriene egenproduserte, bygget ut, felles eller tatt fra andre medier. Egenproduserte saker har NRK som opprinnelseskilde til nyheten. Utbygde saker er saker som gir ny informasjon om en hendelse og dermed bringer den videre. Felles saker kommer fra NTB, eller har allerede sirkulert i flere av riksmediene. Saker som er tatt har ingen nye kilder og gir ingen ny informasjon om saken.

Av de 32 nyhetene som ble lest opp i halv åtte-sendingen i uke fire er 19 av de egenproduserte, tre er bygget ut, fire er felles, og fem er tatt. Det er usikkerhet rundt opprinnelseskilde til én sak.

I de syv sakene som etter Journalistens skjønn burde ha henvisning, gir NRK det i syv av dem. Dette gjelder saker som er tatt, eller som er bygget ut fra opplysninger i et annet medium. Det kan også diskuteres om de i ett tilfelle burde henvist til to aviser, da det er usikkert hvem av dem som var først ute med nyheten. Du kan se hele undersøkelsen her.

Vil sette dagsorden

Undersøkelsen ble gjennomført ved å søke etter nyhetene i Retriever og sammeligne innhold hvis det dukket opp relevante saker som var publisert før halv åtte-sendingen. Det ble søkt både på nett, papir, tv og radio.

NRKs nyhetssjef Stein Bjøntegård syns det er bra at NRK har en relativt stor andel egenproduserte saker. Han sier at de også er opptatt av å holde tak i de store fellessakene, med nye og egne innfallsvinkler.

– Vi har som mål å sette dagsorden om morgenen. Er det noen avissaker som kommer inn med store gode nyheter, må vi ta dem inn.

Han forteller at arbeidet med halv åtte-sendingen begynner dagen i forveien. Morgenen er organisert som en strøm av nyheter hvor P2s sending er en viktig del og halv åtte-sendingen er spissen.

– Men vi ser at bulletinen klokken syv og klokken åtte har nesten like høye lyttertall som halv åtte-sendingen.

Journalistens undersøkelse bekrefter at det jobbes mye med halv åtte-sendingen. I 25 av de 32 sakene er det én eller flere reportere. Det er også gjort egne intervjuer i det samme antall saker. Samtlige av de utbygde sakene har intervjuer, mens halvparten av fellessakene har det.

Økt tempo gir mer egenproduksjon

Bjøntegård mener NRK er blitt bedre på egenprodusert stoff nå, og forteller at de har et uttalt mål om mer egenproduksjon. Utviklingen har vært gradvis, og nyhetssjefen forteller at de har hatt et tydelig fokus på det de siste fire - fem årene hvor han har vært med.

– Vi må ha mer egenprodusert stoff nå enn før. For ti år siden kunne man vente med saker og styre dem inn mot hovedsendingene. I dag er det vanskeligere fordi nettet har økt tempoet i nyhetsformidlingen ganske mye. Det gjør at man må tenke litt annerledes.

Flinkere på kreditering

Journalistens undersøkelse viser at NRK henviser til saker de henter eller bygger på. Sjef i NRK Dagsnytt, Marit Sirum-Eikre, forteller at NRK skal være generøse med henvisninger.

– Vi forholder oss til det som står i Vær Varsom-plakaten og har ingen betenkeligheter med å sitere. Det er aldri vår hensikt å ikke sitere mediet som først hadde saken, men det hender vi gjør feil.

Bjøntegård henviser også til etikkreglene.

– Når opprinnelseskilden er et medium utenfor oss selv, så skal vi henvise. Så enkelt er det.

Han mener mediene er blitt bedre til å kreditere hverandre enn de var før. Mens henvisningene før var mer omtrentelige, mener nyhetssjefen at de er mer skikkelige nå.

 

Powered by Labrador CMS