TIL SALGS: Dagbladet kan være solgt i løpet av kort tid. Foto: Birgit Dannenberg

Dagblad-klubben vil bli del av noe større

Tror avisa kan ha en ny eier i løpet av dager, hvis de siste bitene faller på plass.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tore Bergsaker, leder av redaksjonsklubben i Dagbladet, oppfatter at forhandlingene mellom dagens eier Berner Gruppen og det danske Aller-konsernet er helt i sluttfasen.

– Men det gjenstår fortsatt å avklare en del forhold, og ingen ting er sikkert før de siste brikkene har falt på plass. Så jeg vet ikke om det kommer en avklaring om to dager, to uker eller to måneder.

Også bransjebladet Kampanje skriver torsdag at det kan være snakk om dager før et eventuelt salg av Dagbladet og Dagbladet.no til Aller er en realitet. Aller Media Norge avholder styremøte i København torsdag.

De ansatte er positive

Bergsaker har inntrykk av at de ansatte i Dagbladet har en positiv holdning til at mediehuset er i spill.

– Jeg tror de fleste i Dagbladet er positive til å få nye eiere. Vi trenger å bli del av noe større. Alle i Dagbladet ser at vi er for svake helt alene. Det gjelder særlig på utviklingssiden, når vi skal prøve å lage nye digitale produkter. Vi har ikke programmeringskraft og den typen ting som trenges for å holde tritt digitalt. Vi er helt sjanseløse helt alene, sett i forhold til Schibsted og andre store mediehus med store utviklingsavdelinger som jobber felles for hele konsernet.

Tror på papiravisa

– Frykter dere seriøst at papiravisa kan forsvinne som følge av et oppkjøp?

– Nei, egentlig ikke. Vi er selvfølgelig alle bekymret, men vi tror ikke så dumt om nye eiere at de vil legge ned papirutgaven. Vi som jobber her vet hvor integrert papir- og digitalproduktene er. Det er helt umulig å drive den digitale biten videre, uten å dra veksler på papiravisa. Og omvendt.

Pensjonsforpliktelser

Ifølge Kampanje forhandler Aller og Berner også om hvor store forpliktelser Aller Media skal ta på seg i forhold til Dagbladet-journalistenes gode pensjonsordning. Bergsaker bekrefter at dette definitivt er et tema redaksjonsklubben både er oppmerksom på og har gjort noe med.

– Vi har sikret oss at Aller har et riktig bilde av hva som er pensjonsforpliktelsene framover. Det er viktig at vi ikke blir møtt i neste runde med at de har kjøpt noe annet enn det de trodde. Vi har jobbet lenge med eventuelle endringer av pensjonsavtalene i Dagbladet, men har ikke konkludert ennå.

Dagbladet er blant de få mediehusene som fortsatt har en ytelsesbasert tjenestepensjon. Ytelsesbaserte ordninger står trolig for fall til fordel for hybridløsninger med innskuddsbasert pensjon, men det hele avhenger av hva politikerne kommer fram til.

Tryggere med Aller?

– Hva gjør dere for å sikre best mulig betingelser og rettigheter for journalistene med en eventuell ny eier?

– Vi har ikke hatt noen dialog med Aller om våre betingelser. Men vi har hatt en god dialog med ansvarlig redaktør John Arne Markussen. Vi har forsikret oss om at han og ledelsen er trygg på at en ny eier vil respektere norske publisistiske tradisjoner.

 – Hva tenker du om journalistikken oppe i alle vurderingene om synergieffekter og generering av trafikk til ulike nett- og mobiltjenester som eies av Aller og Dagbladet?

– Det hadde vært skumlere for Dagbladet hvis vi hadde blitt solgt til et av de andre store nyhetsmediene i Norge. Da kunne vi i større grad ha risikert slakt og samordning av den type journalistikk. Aller er komplementære i forhold til oss. Amedia kunne for eksempel fort bare brukt Dagbladet.no som en portal, sluset masse lokalt stoff inn der og lagt seg på en minimal egenproduksjon. Det vil jo ikke Aller gjøre, sier Bergsaker.

Det har ikke lykkes Journalisten å komme i kontakt med ledende tillitsvalgte i Aller Media Norge.

Powered by Labrador CMS