Erik Schjenken . Foto: Martin Huseby Jensen

Høyesterett vil vurdere Schjenken-saken

Skal ta stilling til ytringer i meningsjournalistikken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i slutten av april at Borgarting Lagmannsrett dømte Dagbladet til å betale oppreisning og saksomkostninger til tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken.

Se Journalistens dekning av Schjenken-saken her

Schjenken gikk i 2010 til sak mot avisen etter massiv omtale av det ambulansemannen karakteriserer som ærekrenkende som følge av den såkalte Ambulansesaken i 2007.

I Oslo tingrett vant Schjenken første slaget. Retten idømte Dagbladet en erstatningssum på én million kroner. Dagbladet anket denne dommen.

– Jeg har store problemer med at en dom som ikke har tatt med aspektet ytringsfrihet, kan bli stående. Det er i så fall et problem for norsk presse, sa daværende sjefredaktør Lars Helle til Journalisten.

Høyt beløp

Dommen overrasket flere i Medie-Norge.

Nylig avgått generalsekretær Per Edgar Kokkvold ble overrasket over den strenge dommen og sa at: – Mye av det som ble sagt skjedde på leder- og kommentarplass, og her må det nødvendigvis være lov å gå lenger enn på reportasjeplass.

Samtidig gjorde han det klart at Schjenken ikke på noen måte fortjente å bli symbolet på institusjonell rasisme.

 Da lagmannsretten tok saken til behandling i februar i år mente daværende generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening at beløpet neppe ville bli stående da det var fire ganger høyere enn tidligere summer tilkjent personer i tilsvarende saker.

Det hadde Øy rett i. Schjenken vant også rettssaken i Borgarting, men oppreisningsbeløpet var redusert til 200.000 kroner.

Ville ikke beklage

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen ønsket, som sin forgjenger, heller ikke at en slik dom skulle bli stående og anket saken til Høyesterett. Han sa også at det var uaktuelt for Dagbladet å beklage dekningen overfor Schjenken, slik medieviter Carl Erik Grimstad mente de burde.

- Det er nesten blitt mote å gå canossagang og beklage ting man publiserer. Men vi kan ikke beklage det som er kjernen i hele saken. Vi identifiserte aldri Schjenken, og vi skrev aldri at Schjenken var rasist. På nåværende tidspunkt er det derfor uaktuelt for oss å beklage vår dekning, men det betyr ikke at jeg ikke kan ha medfølelse med Schjenkens situasjon, sa Markussen.

Høyesterett besluttet like før helgen at Dagbladets anke tillates fremmet.

Powered by Labrador CMS