En amerikansk domstol har fastslått at det ikke er lov å laste ned og selge bilder som brukere legger ut på Twitter. Foto: Andy Melton/trekkyandy/Flickr

Millionerstatning for Twitter-bilder

Fotograf vant fram mot byråer som solgte bilder uten tillatelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En amerikansk jury har tilkjent fotograf Daniel Morel en erstatning på 1,2 millioner amerikanske dollar, tilsvarende sju millioner norske kroner. Erstatningen er ifølge Social News det maksimale av hva loven tillater. 

Solgte bilder

Ifølge fotonettstedet EPUK gispet frammøtte i lokalene da dommen ble lest opp i forrige uke.

Fotografen får pengene fordi byråene Getty Images og AFP uten tillatelse solgte bilder som Morel hadde lagt ut på Twitter. Det var etter jordskjelvet på Haiti i 2010 at bildene ble postet på det sosiale mediet.

Søksmålet er blant de første som dreier seg om hvordan bilder fra Twitter kan distribueres. Social News Daily skriver at en måte å bruke bilder på er å embedde tweets med bilder. De to syndikatene lastet imidlertid ned bildene direkte, og solgte dem deretter videre til blant annet Washington Post.

Motsøksmål

Reuters skriver at det var en redaktør i AFP som først oppdaget Morels bilder gjennom en annen Twitter-bruker. Deretter ble bildene levert til Getty, som sørget for bred spredning av dem.

Det var AFP som i 2010 først gikk til sak mot Morel da nyhetsbyrået ble anklaget for urettmessig bruk av bildene. Morel svarte da med et motsøksmål. 

Kun retweets

Ifølge Mashable argumenterte AFP opprinnelig for at Twitter tillater såkalt «fair use», som innebærer at materiale som er opphavsrettslig beskyttet i bestemte situasjoner likevel kan brukes uten tillatelse. I januar slo en domstol fast at Twitter tillater retweets, men ikke kommersiell utnyttelse av brukernes bilder.

Rettssaken handlet ifølge Reuters utelukkende om størrelsen på erstatningsbeløpet dersom juryen mente byråene var skyldige i å krenke Morels opphavsrett. AFP bad om at erstatningen måtte settes til 120.000 dollar.

– Planetens beste

Under rettsforhandlingene uttalte Gettys advokat Marcia Paul at pengene gjør Morel til den best betalte nyhetsfotografen på planeten, ifølge Reuters.

Du kan lese referat fra rettssaken hos fotonettstedet EPUK.

Powered by Labrador CMS