Advokat John Christian Elden forsvarer Ubaydullah Hussain i Oslo Tingrett

Nekter for å ha truet journalister

Hussains forsvarer John Christian Elden mener det ikke handler om ytringsfrihet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag startet straffesaken mot Ubaydullah Hussain i Oslo Tingrett. Hussain er tidliger leder i organisasjonen Profetens Ummah.

Nekter straffeskyld

Retten ble satt like over kl. 0900. Husain nektet straffeskyld på alle tiltalepunkter. Deriblant trusler mot Dagsavisens journalist Nina Johnsrud og en journalist i Aftenposten. I tillegg er han tilltalt for hatefulle og diskriminerende ytringer. I alt er det fem tilltalepunkter, og saken handler om grensene for ytringsfrihet.

– Tiltalen om trusler mot journalister handler ikke om ytringsfrihet. Ytringen er enten en trussel, og da er den forbudt. Eller det er ikke en trussel, sier forsvarer John Christian Elden.

Elden hevder at tiltalepunktene som vedrører trusler mot journalistene er en vanlig politisak der det skal avgjøres om det er fremsatt trusler. Etter hans mening har Polititets Sikkerhetstjeneste (PST) valgt å gå utenfor sitt kompetanseområde ved å trekke truslene inn i en tilltale som ellers handler om hva som er straffbare ytringer.

– PST gjør dette fordi han heter Ubaydullah Hussain, og de følger ham tett, sier Elden.

Alvorlige trusler

Leder Arne Jensen i Norsk redaktørforening mener det handler om alorlige trusler mot ytringsfriheten.

– Trusler er straffbart og passerer med det grensen for ytrningsfrihet. Trusler mot journalister og medier får en ekstra dimensjon i det disse ikke bare rettes mot den enkelte journalist og mediet, men selve journalistikken. Det gjør det ekstra alvorlig. Høyesterett har tidligere fastslått at trusler mot journalister også truer medienes rolle som kritisk overvåker, og dermed er å anse som ekstra skjerpende.

I DE TO dommene Jensen refererer til ble straffeutmålingen skjerpet. Flere lavere rettsinstanser har også sett trusler mot journalister som skjerpende omstendighet.

Hussains epost

Tiltalens bakgrunn er fem ulike forhold: en muntlig ytring og fire skriftlige. To gjelder meldinger på Facebook, i tillegg mottok journalistene epost. Ytringene fant sted i oktober og november 2013.

Aktor Carl Fredrik Fari sa rettens oppgave var å vurdere om ytringene er straffbare eller skal ses som lovlige meningsytringer. Det er i de skriftlige ytringene uomtvistet at det var Hussains ord.

I eposten sendt til Johnsrud sto det blant annet:

At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også”.

Journalisten i Aftenposten fikk blant annet beskjed om at Hussain ville smile om noe skjedde med ham.

Powered by Labrador CMS