Rød dagsavis i Sverige

Mandag lanserer ETC dagsavis på papir. 4.600 har tegnet helårsabonnement.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Det er innspurt her nå. Hektisk, men med veldig god stemning. Vi gleder oss til mandag! Sier sjefredaktør Andreas Gustavsson i Dagstidningen ETC på telefon fra Stockholm.

Et annen perspektiv

Mens de fleste mediehus snakker om digital transformasjon og spår papiravisas død, går det uavhengige, venstreorienterte ETC-forlaget motsatt vei. De starter en ny dagsavis, som ifølge Gustavsson skal bringe «et annet perspektiv» på nyhetene enn det den dominerende borgerlige pressen i dag serverer de svenske leserne. Ved oppstart er han optimist.

- Spesielt de siste ukene, etter hvert som flere og flere er blitt kjent med prosjektet, har vi merket økt interesse. Innspill vi har fått og kontakten vi har hatt med politiske partier, både på venstre- og høyresiden, tyder på at vi kan bli den viktige aktøren for samfunnsdebatten som vi ønsker og håper, sier Gustavsson og tilføyer:

- Vi jobber intenst med nyheter og granskninger, noe som vil sette sitt preg på ETC.

Nynazister og Löfven

Av naturlige grunner kan redaktøren ikke si altfor mye om innholdet på premieredagen mandag, men han løfter likevel litt på sløret om et par saker.

- Vi har fått et unikt innblikk i svenske nynazistmiljøer, som vi avdekker i avisa mandag. Dessuten vil vi ha et intervju med Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven, hvor han blant annet snakker om og reflekterer rundt Riksdagsvalget til høsten.

32 daglige sider

Dagstidningen ETC vil komme ut fem dager i uka (mandag-fredag) og vil normalt være på 32 sider. Aldri mindre. Det redaksjonelle fokuset vil framfor alt ligge på iriks, uriks og kultur, foruten at avisa hver ukedag vil ha et fast, prioritert stoffområde.

Sentralredaksjonen sitter i Stockholm, mens fem journalister er stasjonert andre steder i landet. Totalt vil avisa ha 13-14 journalistiske årsverk, foruten et «ganske stort» frilansnett.

Da vi i høst snakket med Gustavsson, bemøtte han skepsisen mot en ny svensk dagsavis på papir med å vise til at både Danmark (Information) og Norge (Klassekampen) har dagsaviser som tilhører venstresiden, mens Sverige inntil nå har manglet en slik stemme.

- Men det er 2,5 millioner svensker som stemmer rødt eller grønt, så vi er ikke i tvil om at det kan være både behov og plass for en avis på venstresiden. Ikke minst i et valgår som Sverige nå har gått inn i.

Bedre enn kalkulert

Da ETC-forlaget prosjekterte dagsavisa, viste kalkylene at de trengte 3.000 abonnenter ved oppstart. Det ligger de allerede godt over.

- 3.000-grensen brøt vi  noen uker før jul, men den store veksten er kommet nå den siste måneden. Onsdag denne uka passerte vi 4.600 helårsabonnenter, og vi har måttet leie inn to ekstra personer for å klare å registrere alle som vil tegne abonnement. Nå ser jeg ikke bort fra at vi kan nå 5.000 på premieredagen mandag. Klarer vi det, er også det budsjetterte målet for helårsabonnenter i 2014 nådd, forteller Gustavsson fornøyd.

Foruten abonnentene, vil 2.500 ex av ETC distribueres til løssalg, slik at totalopplaget ved oppstart vil være 7.500, bekrefter Gustavsson. Et mer langsiktig mål for avisa er å runde 10.000.

- Klarer vi det går avisa, med hjelp av pressestøtte, rundt uten annonseinntekter.

Én riks, åtte lokalaviser

ETC-forlaget driver i dag åtte ukentlige lokalaviser med et samlet opplag på 20.000 og et nasjonalt ukemagasin.

- Lokalavisene vil fortsette som før, men ukemagasinet vil få en litt ny funksjon. Med dagsavis mandag-fredag vil det være naturlig å utvikle ukemagasinet i en enda mer dyptpløyende magasinform. Det er ikke usannsynlig at mange av Dagstidningen ETC-abonnentene vil holde ETC som helgeavis, sier Gustavsson.  

Han poengterer at lanseringen av den nye papiravisa ledsages av en samtidig økt satsing på nettet.

- I dag kretser mye rundt ukemagasinet ETC, med daglige oppdateringer. Når navet i produksjonen nå blir dagsavis, vil det naturlig nok også resultere i et høyere tempo og større nyhetsflyt på nettet. Vi ruster opp og blir mer aktive på alle plattformer.

 

(Deler av denne saken er basert på et ferskt intervju med Gustavsson, andre deler av saken er en oppdatering av et intervju som opprinnelig ble publisert i papirutgaven av Journalisten i desember 2013.)

Powered by Labrador CMS