Gunnar Stavrum. Foto: Birgit Dannenberg

Tilbake fra skyggenes dal

Etter flere år med traurig økonomi og kostnadsreduksjoner har Nettavisen funnet dagsformen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor hadde mediehuset som omfatter merkevarene Nettavisen, Side2, Side3, NA24 og Blogg.no et driftsoverskudd på 13,7 millioner kroner. Det er en forbedring på 5,7 millioner fra 2012.

Driftsinntektene steg med 30 millioner til 114,3 millioner i perioden, samtidig som driftskostnadene økte med i overkant av 25 millioner til 100,6 millioner.

Ketsjup

– Vi kaller det ketsjupeffekt, du rister og rister på flasken og plutselig kommer masse ketsjup. Det var litt slik 2012 og enda mer i fjor. Vi er blitt store nok til at de store annonsørene bruker betydelig beløp på oss, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum.

Annonseprisene har holdt seg stabile for mediehusets nettsteder. Og trafikken har økt.

Samtidig øker kostnadene. Stavrum sier at med sin fartstid i bransjen har han lært at kostnadene ikke skal skrus opp om han ikke vet om de lar seg strammes til igjen.

Nå, sier han, er Nettavisen i en kraftig vekstfase og så lenge arbeidskraft er den største utgiftsposten, økes også denne. Mediehuset trenger folk til salg, administrasjon, teknisk og redaksjonen. Det er ikke lenge siden Erik Stephansen og Ingeborg Heldal begynte som henholdsvis nyhetsredaktør og Side2-redaktør.

– Og så lenge inntektene vokser mer enn utgiftene, er jo det er godt tegn.

Flere kuttrunder

Dette kan han litt om. Et søk i Journalistens arkiv viser at Nettavisen siden sensommeren 2008 har sett nesten 40 ansatte forlate bedriften.

I mai 2008 ville styret i Mediehuset Nettavisen, som på dette tidspunktet var eid av TV 2, redusere utgiftene med nesten 20 millioner. Den gang skrev vi at Nettavisen tapte halvannen million kroner i måneden.

Sju måneder senere er det klart at styret vil kutte ytterligere 18 millioner kroner.

På nyåret i 2009 reduserer Gunnar Stavrum godene, gir fra seg bilavtalen og tar kutt i lønnen. Sammen med bemanningskuttene går Nettavisen i break even september samme år.

På sitt største hadde bedriften 120 ansatte, på sitt minste var de 55. Nå har Stavrum sammen med staben funnet veien ut av skyggenes dal og har i skrivende stund 72 ansatte. Redaktøren understreker at det tallene på ansatte egentlig ikke er sammenlignbare siden Nettavisen på sitt største hadde virksomheter den i dag ikke har, som katalogtjenester.

Gjeld

Mediehuset tok i sin tid opp lån fra sine eiere Egmont Hjemmet Mortensen og Amedia. Enn så lenge er ikke selskapet helt gjeldfritt.

Ved utgangen av 2012 var selskapets langsiktige gjeld på 32 millioner kroner. Egenkapitalen var på dette tidspunktet negativt.

– Jeg føler vi har eiere som ser på oss som et lønnsomt vekstselskap, og tror de er villige til å gi penger til fornuftige satsinger.

Powered by Labrador CMS