Publisher Jan M. Moberg regner med underskudd i 2014. Investeringene som må gjøres er for høye til at de får til overskudd.

Overraskende overskudd

Teknisk Ukeblad gasser på, derfor var de uforberedt på at 2013 skulle gi positiv bunnlinje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

99.835 kroner er ingen enorm sum i det store bildet. Men satt opp mot et underskudd på 11,7 millioner kroner etter skatt i samme periode i fjor, blir det likevel ganske pent.

- Jeg hadde ikke ventet overskudd. Vi hadde budsjettert med det, men så har vi gitt mye gass, og det koster. Så det var ikke ventet, sier publisher Jan M. Moberg.

Har kuttet

Omsetningen i fagbladet økte med i overkant av 4,5 millioner kroner til 107,9 millioner kroner i fjor. Samtidig ble utgiftene redusert med nesten 10 millioner kroner til 106,9 millioner.

Moberg sier at en av grunnene til høye utgifter i 2013 skyldes omstillingskostnader i form av blant annet sluttpakker. Isolert er lønnskostnadene redusert fra like under 43 millioner kroner i 2012 til 36,6 millioner i fjor. Antall årsverk er i perioden redusert fra 58 til 46,6.

At inntektene stiger skyldes ikke annonseinntektene. Disse er redusert med 9,5 millioner fra 2012 til 2013. Samtidig øker abonnementsinntektene i samme periode med nesten 15 millioner kroner.

Eierne øker

Dette skyldes ifølge Moberg at eierne har skrudd opp beløpet de betaler per abonnent. Journalisten har tidligere fortalt at Teknisk Ukeblad (TU) begynner hvert eneste år med underskudd fordi eierne betalte 140 kroner per abonnent samtidig som de forlangte royalties for annonsegrunnlaget. Nå er overføringen økt til 240 kroner.

De tre eierne fikk i fjor utbetalt til sammen 8,6 millioner kroner i royalties fra TU.

TU har ved utgangen av fjorårets et ansvarlig lån på fem millioner kroner hos de to største eierne Tekna og Nito. TU har så langt bare betalt rente på disse lånene. De to eier 47,5 prosent hver. Polyteknisk Forening eier de resterende 5 prosentene.

Også publikasjonene Våre Veger og Automatisering bidrar til overskuddet, med 4,5 millioner kroner på bunnlinjen.

Momsutfordringer

Så langt har ikke TU fulgt strømmen og lansert en såkalt plussutgave på nett. Men det betyr ikke at de ikke kjenner til momsproblematikken for digitale medier. Så sent som i forrige uke ble det fortalt at kulturminister Thorhild Widvey ikke har vurdert å gi fagpressens medlemmer lavmoms på digitale plattformer slik dagspressen trolig får.

Fra før kjenner Journalistens lesere til at skattemyndighetene har vurdert TUs tablet-utgave, som er en digital versjon av papirutgaven, som en ekstra gode. Det betyr at Skatt Øst mener den gir abonnentene merverdi og at TU må betale moms på denne. Og da handler det ikke om å laste ned noe. Skattemyndighetene vurderer momsgrunnlaget ut fra hvor stort betalt opplag TU har på sin papirutgave. Altså 120.000 blader som det skal betales moms på.

- Vi som driver med Tone Damli fri sone skal ikke straffes for det, sier utgiveren.

Tall fra Moberg viser at 4.000 har lastet ned appen, mens mellom 1.500 og 2.000 brukere laster ned siste utgave av bladet.

Fokus har uansett vært på å øke lesertilfanget. Ifølge Moberg har TU nå 400.000 lesere samlet for alle sine plattformer.

- Det må være verdensrekord for en teknisk fagpublikasjon!

 

 

 

Powered by Labrador CMS