Justisminister Karen Hækkerup vurderer om lovene må strammes inn Foto: Claus Bjørn Larsen

Se og Hør-skandale får følger

Klare paralleller mellom metodene til søsterbladene i Norge og Danmark, der datalovgivningen nå kan bli endret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

1. mai ble det kjent at den danske justisministeren Karen Hækkerup går inn i den betente Se og Hør-saken. Den siste uka er det kommet fram opplysninger om at danske Se og Hør har benyttet seg av en kilde, som i kraft av en stilling som it-spesialist hos IBM utførte arbeid for kredittkortselskapet Nets.

En tidligere Se og Hør-journalist har i en bok beskrevet hvordan ukebladet fra 2008 til 2012 betalte it-spesialisten for å overvåke kjente danskers kredittkortopplysninger. Kilden skal ha forsynt bladets journalister med opplysninger om hvor kjendiser og kongelige personer brukte sine kredittkort.

Danske medier har snakket med tidligere Se og Hør-ansatte som bekrefter historien, ifølge danske Journalisten.

Norsk parallell

Også i den norske utgaven av Se og Hør skal overvåkning av kjente personer ha skjedd ved hjelp fra kredittkortselskap. I boken «En helt vanlig dag på jobben» hevder forfatter og tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs at bladet fant ut av en ferietur prinsesse Märtha Louise og Ari Behn med barn foretok i 2005. Det skal ha skjedd gjennom kilder i flyselskap eller Gardermoen-ansatte. Hvilke hotell familien bodde på ble sjekket gjennom kredittkortselskap.

I boken skriver Melnæs at bladet har hatt disse kildene i en årrekke, og at han selv har sett en rekke av kontoutskriftene til prinsessen og ektefellen.

Aftenposten skrev i april 2007 at Slottet fem år tidligere skal ha sendt brev til Europay Norge, som administrerer Diners Club og Eurocard. I dette brevet ble kredittselskapet oppfordret til å gjennomgå sine rutiner for kartlegge lekkasjer i selskapet, samt å finne tiltak for å hindre at informasjon lekkes ut.

Varsler tiltak

Den danske justisministeren tar saken svært alvorlig. Som følge av Se og Hør-skandalen akter hun å undersøke om det må strengere lovverk til for å beskytte borgernes private data.

– Dersom det viser seg at det er behov for ny lovgivning, sterkere tilsyn, strengere krav eller noe annet, så skal det ikke herske noen tvil om at jeg er klar til å gjøre hva som måtte være nødvendig for å unngå gjentakelser, slår Hækkerup fast overfor danske Journalisten.

Avsløringene førte til at tidligere Henrik Qvortrup, tidligere sjefredaktør i Se og Hør, tirsdag trakk seg fra sin nåværende stilling som politisk kommentator i danske TV 2. Qvortrup avviser ikke at han - uforvarende - kan ha bidratt til å betale en kilde for opplysninger som har framkommet på ulovlig vis.

“Kaller på handling”

“Det vekker selvfølgelig også stor bekymring hos meg når opplysninger om bruk av kredittkort og andre private opplysninger misbrukes”, heter det i en mail fra justisministeren til danske Journalisten.

Hun har satt embedsverket sitt i gang med å gjennomgå sakskomplekset. Hækkerup skriver videre:

“Se og Hør-skandalen angår mistanke om meget grove brudd på våre regler om databeskyttelse og kaller helt naturlig på handling. Derfor er politiet også i ferd med å undersøke den konkrete saken. Også Datatilsynet og Finanstilsynet er gått inn i saken.”

Danske Journalisten har laget denne oversikten over det bladet betegner som tidligere Se og Hør-skandaler:  ” Se og Hør – husker du skandalerne?”

Legge seg flat

Knut Haavik grunnla den norske utgaven av Se og Hør. Han sier på telefon fra Spania at han gjennom sine 25 år i bladet konstaterer at folk heldigvis har dårlig hukommelse.

– Vi gikk på noen blemmer, vi. Min erfaring var at, når vi gjorde en tabbe, så gikk jeg ut og beklaget dette på lederplass – og så ble vi tilgitt.

Den tidligere sjefredaktøren mener det likevel ikke burde gå sport i slikt.

Før den norske utgaven kom på gaten gikk den tidligere sjefredaktøren i «læra» i den danske. Han forteller at den danske sjefredaktørenes svært lange og særdeles fuktige lunsjer med kjendiser overrasket. For ved bordet satt både kjendisene man var på lag med, og de som lå i skyttergravene mot bladet.

Visste ikke

Haavik var konsernsjef, direktør og sjefredaktør da Melnæs arbeidet for bladet. Han sier at han derfor ikke hadde oversikt over alt som skjedde. På det tidspunktet handlet det om å skrive ledere og å være med på forsidemøtene.

Blant påstandene som fremmes er at også norsk politi var betalte kilder i Se og Hørs lommer.

Odd Johan Nelvik sjefredaktør i bladet da boken skapte bølger i den norske debatten. Han ville under høringen om Se og Hørs kildebetaling ikke kommentere saken.

– Vil legge seg

Hans forgjenger Haavik tror at stormen det danske bladet står midt inne i, vil legge seg og det kan leve videre.

– Ja, det tror jeg helt sikkert. Slik jeg har lest på nettet er alle som eventuelt var med på disse tingene ute av bladet for lengst. Skulle man slakte Se og Hør i Danmark nå, så blir det som å slakte en hest fordi jockeyen var ufin. Hvis det er hold i dette, må man bare legge seg flat og si at slikt ikke skal skje igjen.

 

Powered by Labrador CMS