Sjansene for at redaktørene trykker på den røde knappen og stanser trykkeriløpet synes lavere og lavere. Foto: Birgit Dannenberg

– Hvorfor har vi ikke gjort dette før?

Avisene avsluttes før middagstid. Sparer timesverk til det digitale, forklarer redaktør.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I vår, da kuttene i Amedia ble kjent, intervjuet Journalisten flere redaktører i mediekonsernets aviser om mulige sparetiltak. Et av tiltakene som ble nevnt var tidligere deadline.

Allerede i fjor begynte diskusjonen om å avslutte avisproduktet tidligere hos Nordlys. Nå er avisen ferdig før klokken 16 på ettermiddagen. 

– Det er ingen grunn til å brekke om avisen på kveldstid. Det fremstår som pussig at vi ikke har gjort dette før. For det har ingenting å si på kvaliteten. Snarere mener jeg det blir bedre kvalitet på avisen når det er flere folk på jobb når avisen gjøres ferdig, slår ansvarlig redaktør Anders Opdahl i Nordlys fast. 

Det finnes unntak fra regelen som ble innført i mars. Slår TIL for eksempel Strømsgodset, eller byen bokstavlig talt står i flammer, sier Opdahl, så er det mulig å kaste om på avisen, men terskelen for å gjøre det skal være forholdsvis høy.

Resirkulering

Rett før sommeren tok Tønsbergs Blad et skritt i samme retning. Klokken 16 er deadline og klokken 18 er avisen endelig ferdig. Seks timer før trykkingen begynner. På den måten sparer avisen timeverk som kanaliseres mot det digitale, slår ansvarlig redaktør Sigmund Kydland fast.  

Og i Tønsberg, som i Tromsø: Skjer det en stor hendelse er det mulig å kaste om på avisen.

– Da flytter vi på det. Det er ikke noe problem, men nå snakker vi om unntaket. 

Noen reaksjoner har avisen i Tønsberg fått fra kilder og lesere. Først og fremst er det ifølge Kydland snakk om fotballresultater. Redaktøren sier at ordningen bidrar til å skille mellom nett og papir. Avisen får større del planlagt journalistikk.

– Men dere bruker fortsatt nettsaker på papir?

– Ja en god del. Vi har et bra nettprodukt og så blir mange av nyhetssakene på nett kortere artikler på papir. Ambisjonen er å løse sakene annerledes på papir, enten ved at vi gjør disse kortere eller videreutvikler dem. Ett enkelt eksempel på det er ulykke på E18. Det er en hendelse som vi publiserer på nett. Etter 30 ulykker setter vi det i sammenheng og lager analyser, da er det naturlig på papir. 

Flytter

I Fredrikstad er deadline fortsatt klokka 21.30 på kvelden, men ifølge ansvarlig redaktør René Svendsen er opp mot 90 prosent av avisen ferdig allerede før klokken har rukket å bli barne-tv. Derfor tas det også snart grep. 

– Ja, i løpet av høsten flytter vi. Til rundt klokken 19. Men det blir med unntak når vi trenger det. Som når FFK spiller. 

Nøyaktig hvor store besparelser avisen vil gjøre ved å flytte deadline fram to og en halv time, er foreløpig uvisst.

Digitale abonnenter

Tilbake i Tromsø er Anders Opdahl storfornøyd med omleggingen. Han mener det nesten bare er fordeler ved den. Nå arbeides det med å digitalisere abonnentene. Når den kritiske massen er nådd, er det ikke lenger behov for papirdesk på kvelden. Da kommer oppdateringen i eavisen eller en egen fil.

– Når vi har konvertert i underkant av 17.500 til digitalt, da er vi der. Det håper vi på å få til i løpet av året, sier Opdahl.

Så langt er like under en fjerdedel av måltallet oppfylt. Konverteringen handler både om de som vil ha både papir- og digitalabonnement, og de som vil være heldigitale. 

Det betyr ifølge Opdahl at avisen kan drive mer rasjonelt, og ikke minst gir det Nordlys fordeler når prisen på trykken skal forhandles. Med tidlig deadline er det ikke for Nordlys sin del at arbeidsstokken er på jobb på kvelden. 

– Papiravisen har tatt utrolig mye fokus, selve den tekniske produksjonen vært et lappeteppe gjennom dagen. Hvorfor i himmelens navn gjorde vi ikke dette for ti år siden.

 

 

Powered by Labrador CMS