Skal vi pule på tv?

KOMMENTAR: 11.000 søkte rolle i Paradise Hotel. Hvordan bruker vi friheten, spør Anders A. Hagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Land som vi ikke liker å sammenlikne oss med, kontrollerer internett og annen påvirkning fra Vesten i større eller mindre grad. Statslederne i slike land frykter at de kan miste kontrollen om folket får det for seg at de har rett til frihet – til å gjøre som de vil. 

Og det er ikke bare statsledere i disse landene som frykter liberalismen. Mange av innbyggerne gjør det samme. Selv om de kanskje lider under et totalitært regime, ser de verdien av stramme tøyler. Uten dette får man et slags anarki, uten moral. Et samfunn i forfall og oppløsing.

For oss i Vesten er det lett å le av slike tanker. Slik er det jo ikke. Eller?

La oss ta vår avslappete holdning til nakenhet. Den startet under kvinnekampen på 70-tallet, der nakenhet skulle være noe naturlig – ikke noe man begjærte eller seksualiserte.

Her om dagen så vi at 11.000 søkte om å få bli med i neste sesong av realityserien «Paradise Hotel». Et show som har gjort menneskers mest ynkelige sider til god underholdning. Det er kult å være idiot. Det har blitt veldig naturlig å være et nakent objekt. De siste 20 åra har vi gått fra å finne en ny hjertevenn, til å finne en ny pulevenn – på TV.

For å forsvare galskapen har vi utstyrt oss med begrepene «kunst» og det «å skape noe», eller å være «grensesprengende». 

Hvor langt har vi kommet i sprengningsarbeidet om 20 nye år?

Nylig publiserte VG dødsøyeblikket til en britisk motorsyklist. Filmet med mc-førerens eget Gopro-kamera. Grusomt å se. Men likevel barnemat mot halshuggingen av to journalister i Irak – filmet av IS-krigere.

Heldigvis ble det gjort etiske vurderinger i de største redaksjonene om ikke å vise halshuggingene. Men det hjalp så lite. Etiske vurderinger er opp til hver enkelt, her i Vesten. Millioner ble vitne til ondskapen likevel.

I vårt grensesprengende samfunn ligger ikke etiske vurderinger fast. De skal gjøres på nytt, av nye folk, hver gang. Derfor har vi realityserier på tv nå, som var utenkelige for noen år siden.  Hvis vi tåler litt i dag, så tåler vi litt mer i morgen. Det er liberalismens natur.

Min spådom - hvis jeg får lov – er at et menneskes død og lemlestelse er god underholdning om ikke alt for lenge. Vi blir immune – mot DET også.

Vi skal ikke begynne å gå i nikab. Det er – med respekt å melde - tøv.  Men kanskje skulle vi dempe den hånlige latteren litt når noen setter spørsmålstegn ved friheten vår – og hva vi bruker den til.

(Anders A. Hagen er journalist og nettansvarlig i Åndalsnes avis)

Powered by Labrador CMS