Svarer på PFU-klagen

- Fører den profesjonelle journalistikken mot avgrunnen, parerer Løken Stavrum.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys har sendt et seks siders svar på klagen Presseforbundets generalsekretær leverte mot Buzzit i forrige uke. Klagen gjelder artikkelen “12 personer deler sine sex-skrekk-historier.

Stavrum bruker initiativretten fordi hun mener artikkelen bryter med Vær varsom-plakatens 3.2. Den framsto som om den inneholdt faktiske opplysninger, men Buzzit har ikke sannsynliggjort dette eller foretatt noen kildekritisk vurdering, framgår det av hennes klage.

Leserne oppfatter

Opdahl skriver i sitt svar at artikkelen “framstår i en kontekst der det ikke er tvil om st dette dreier seg om en ren og lett underholdningssak eller i grenselandet mellom underholdning og humor”. Han mener leserne oppfatter dette og selv kan vurdere kildegrunnlaget.

Samtidig innrømmer sjefredaktøren “en åpenbar glipp” ved at ikke ble tatt forbehold om sannhetsgehalten eller ved kildegrunnlaget.  “Dette er noe som dessverre mange medier regelmessig begår i denne type saker”, heter det i tilsvaret. Opdahl konkluderer med at artikkelen i sin opprinnelige form brøt VVP 3.2.

Men Stavrum klaget også  Buzzit for brudd på plakatens punkt 4.4. Der heter det at overskrifter og ingresser ikke skal gå lengre enn det er grunnlag for i teksten. Nordlys-redaktøren mener overskriften er dekkende selv om Buzzit ikke vet om man gjengir ekte historier fra ekte personer. Opdahl påpeker at dette er vanlig i alle medier som velger å gjengi denne type underholdsningsstoff.

Konsekvenser

“Etter vårt syn vil en fellelse av Buzzit for denne overskriften både ha vidtgående konsekvenser for all norsk underholdningsjournalistikk og all norsk journalistikks henvisning til utsagn som blir gjengitt i kommentarfelt og fra sosiale medier”, skriver redaktøren. 

Han avviser også klagen på bruk av animerte gif-er. Buzzit brukte kjente og ukjente personer uten tilknytning til sexhistoriene som illustrasjoner. Siden det framgår av artikkelen at personene/navnene ikke er ekte, forstår leserne ifølge Opdahl at heller ikke gif-ene er det. Bruken av gif-er er et “virkemiddel som skyter om seg i journalistikken”, skriver Opdahl og viser til NRKS “Nytt på nytt”.

Stavrum skriver i sitt svar på Nordlys’ klagetilsvar at når redaksjonen i Buzzit kun oppgir en kilde uten å sjekke kildens kvalitet eller sakens sannhetsgehalt, er det “en praksis som fører den profesjonelle journalistikken mot avgrunnen.”

  

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS