Foto: Birgit Dannenberg

Fastlåst i Egmont

Mens toppsjefen snart forlater landets største ukebladforlag til fordel for TV 2, står de ansatte uten lokalavtale. Fire måneder etter den ble sagt opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste fire månedene har ikke vært lystbetonte i Egmont-huset i Nydalen i Oslo:

Først bryter de lokale forhandlingene sammen, like etter sier ledelsen opp lokalavtalen til protester fra de ansatte.

NJ og MBL hentes inn og er uenige om dette er grei skuring. Det bringer ikke NJs i overkant av 160 medlemmer nærmere godene som lå i avtalen. 

I tillegg kommer 20 medlemmer i Egmont Kids Media som også forhandler sammen med den tidligere klubben i Egmont Hjemmet Mortensen.

Uenige sentralt

Det er en stund siden de så noe til en del av godene sine.

Siden avtalen ble sagt opp begynnelsen av juli, har det vært ett møte mellom NJ og MBL. Dette møtet handlet ene og alene om uenigheten rundt oppsigelsen av lokalavtalen. Partene holdt på de samme standpunktene deres lokale medlemmer gjorde, NJ mente det var feil å si opp avtalen siden forhandlingene ikke var avsluttet – MBL mente motsatt.

Klubbleder Harald Grevskott
Dermed er problemet langt fra løst. NJ må ta stilling til om saken skal forfølges videre. Det vil si klage den inn til arbeidsretten. Skjer det, vil det kunne ta ytterligere måneder før en eventuell dom som avklarer om oppsigelsen var lovlig eller ikke.

Mye som skjer

En annen mulighet kan være at de lokale partene blir enige om å gå tilbake til forhandlingsbordet igjen, på tross av at tvisten ikke er avklart.

Men ifølge klubbleder Harald Grevskott har det den siste tiden, med tre parallelle nedbemanningsprosesser på huset, vært lite tid til forhandlinger.

- Det har vært vanskelig å finne tid, vi møtes i gangene og prater sammen uformelt.

Men det er ikke slik at det bare er de ansatte som rammes av oppsigelsen.

- En del av de godene i lokalavtalen som vi egentlig er enige om, har falt bort. Men det er ulemper også for bedriften. De kan for eksempel ikke videreselge artikler skrevet av NJ-medlemmer til våre samarbeidspartnere.

Mens dette begrenser bedriftens handlingsrom, har NJ-medlemmene mistet goder som NRK-lisens, lokalt avtalte vederlag og lokale fridager.

Økte overskuddet

Administrerende direktør i Egmont Publishing Olav T. Sandnes ble tidligere denne uken ansatt som ny TV 2-sjef. Leder Henrikke Helland i Klubb2 har sagt tydelig i fra hva hun mener om situasjonen i Egmont Publishing.

Grevskott forteller at medlemmene i redaksjonsklubben er opprørt etter det som skjedde i sommer. Klimaet mellom partene har vært dårlig etter at avtalen ble sagt opp.

- Det er dumt er at vi ikke er kommet til enighet, og det tror jeg partene er enige i.

Egmont hadde i 2013 1,156 milliarder kroner i omsetning, en svak nedgang fra 2012. Driftsoverskuddet i fjor var på 151 millioner kroner, noe som er 17 millioner bedre enn året før.

NJ-medlemmene i Egmont har heller ikke sett noe til resultatet av det sentrale oppgjøret i vår. Dette ble bedriften gjort oppmerksom på under møtet mellom NJ og MBL. NJ skal ha påpekt at en utblivelse av lønnsregulering og etterbetaling er tariffstridig.

Møtet fant som kjent sted i september, etterbetalingen var ikke med på oktoberlønnen.

Det har ikke lykkes oss å få kontakt med Olav T. Sandnes.

 

 

Powered by Labrador CMS