Gir seg etter 41 år

Christian Fr. Stabell (67) selger aksjene sine i avisa han bygget opp etter sensurinngrep og dramatisk brudd med tidligere arbeidsgiver.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stabell har gjennom 41 år ledet to ulike lokalaviser i Os rett sør for Bergen: nedlagte Midhordland og Os og Fusaposten. Den siste har nå fått nye deleiere, blant dem avisinvestoren Odd Reidar Øie. Avisa er direkte resultat av en av de mest bisarre episodene i moderne norsk pressehistorie.

[quote:1-left]

Os, mai 1987: Det ender med aviskrig og beinhard bygdekrangel da eieren av avisa Midhordland sørger for å fjerne en halv side med omtale av seg selv og sin familie. Redaktør/daglig leder Christian Fr. Stabell, hans kone Laila Beate og de øvrige ansatte flytter over gata, starter Os og Fusaposten og utkonkurrerer Midhordland.

8. august i år: Etter 27,5 år i stillingen har Stabell sin siste arbeidsdag som ansvarlig redaktør i Os og Fusaposten. Han fortsetter som daglig leder i noen uker til. Endelig sluttdato blir avklart på et styremøte 16. oktober.

– Det kjennes selvsagt rart å slutte etter så mange år. Men jeg føler at tiden var inne nå, sier Stabell til Journalisten.

Christian Fr. Stabell gir seg som avisleder i Os etter 41 år. Det er verdt en alkoholfri skål for avholdsmannen. Foto: Kenneth Svenningsen, Os og Fusaposten

[factbox:1-left]

Stabell og hans kone satt inntil nylig på de største aksjepostene i lokalavisa, til sammen 23 prosent. Bergens Tidende var interessert i å kjøpe aksjene. Lokalavisa i Os kunne dermed blitt en del av Schibsted, som er Norges største mediekonsern.

Stabell og kona valgte imidlertid å selge sine aksjer - med unntak av 12 som de beholder selv - til Øie og naboavisa Sunnhordland. Verdien av de solgte aksjene er etter det Journalisten erfarer 2,5 millioner kroner.

Aksjeinvestor Odd Reidar Øie. Foto: Kathrine Geard

Samler avisaksjer

Øie har i mange år bygget opp en betydelig aksjeportefølje i frittstående norske lokalaviser.

– Sunnhordland og jeg kjøpte halvparten hver av ekteparets aksjer. Det er morsomt med lokalaviser. Jeg har sans for dem. Konsernene har sine fordeler, men det er også ulemper ved å være tilsluttet dem. Det bør ligge et potensial i en avis som Os og Fusaposten. Os er en forstad til Bergen og i kraftig vekst, sier Øie, som ikke har noen eierinteresser i frittstående Sunnhordland.

[factbox:2-right]

Bærumsmannen legger humrende til at han har lovet å respektere at Os og Fusaposten fortsatt skal redigeres på nynorsk. Lokale osinger og fusinger har fortsatt aksjemajoriteten i avisa.

Mållagsavis

Nynorskavisa Midhordland ble etablert i 1972 av Vestlandske Mållag, som sto som utgiver til 1. januar 1976. Stabell ble ansatt som redaktør og daglig leder i 1973.  Lokalavisa ble jobbet fram av ekteparet Stabell og deres voksende stab med ansatte.

I april 1975 overførte styret i mållaget bladet vederlagsfritt til styremedlem Arnfinn Haga og en annen person. Forslaget kom fra Haga selv. Han hadde vært styreleder i Midhordland siden starten.

Bråk om aksjesalg

[quote:2-right]

I 1984 skjøt de to eierfamiliene inn 50.000 kroner hver i bladet. I 1987 døde den andre hovedeieren og familien ønsket å selge sin halvpart av aksjene i Midhordland. På dette tidspunktet var opplaget vokst til 5.240. Midhordland sysselsatte da ti personer.

I Journalisten nr. 9 i 1987 kan vi lese at Haga-familien fikk taksert aksjeposten til 75.000 kroner og bød 45.000. Ekteparet Stabell syntes det ble for sterkt at de ansatte ikke kunne få en del av aksjene. Etter at de ansatte la inn bud på 200.000 kroner høynet Haga-familien, som hadde forkjøpsrett til aksjene, sitt bud til det samme.

På samme tid vedtok styret at Midhordland ikke fikk lov til å publisere informasjon om de nye eierforholdene i avisa. Da Stabell likevel valgte å gjøre dette, skjedde noe man må langt tilbake i norsk pressehistorie for å finne maken til.

Fjernet en halv side

Representanter for styret, det vil si eierne, grep inn via trykkeriet og fikk fjernet en halv side med referat fra styrevalget på generalforsamlingen i L/L (Lutlaget. Red.anm.) Bladet Midhordland.

Med andre ord et fysisk angrep på det trykte ord, i strid med det lovfestede redaktøransvaret. Avisa ble trykket med en blank halvside. Redaksjonen fikk teksten på plass igjen til bruk i løssalgsopplaget. Stabell valgte i tillegg å trykke den fjernede artikkelen på nytt i neste utgave. Eierne truet redaktøren på sin side med oppsigelse.

Boikottrussel

Både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag reagerte kraftig på tildragelsene og raslet med sablene om boikott av både redaktør- og journaliststillinger i Midhordland.

Kort tid etter sensurdramaet sluttet en oppbrakt Stabell på dagen og tok med seg ni av de ti ansatte over gata for å starte en konkurrerende avis, Os og Fusaposten. Skaden var uopprettelig, selv om eierne av Midhordland etter hvert beklaget at den omstridte artikkelen ble fjernet.

[quote:3-left]

Os og Fusaposten fikk raskt et solid fotfeste i lokalmarkedet, mens Midhordland tapte både abonnenter og fikk store kostnader som følge av bruddet. Eierne stevnet Stabell og den nye avisa for retten  og ble tilkjent 883.500 kroner i erstatning.

Dommen ble anket, men få uker før ankesaken skulle opp ble Midhordland slått konkurs. Det siste nummeret kom 1. november 1990. For å bli ferdig med saken inngikk Os og Fusaposten et forlik med Midhordlands bostyre og betalte 150.000 kroner.

– Bruddet med Midhordland var jo dramatisk, og det var svært lange arbeidsdager de første årene. Men vi følte en veldig støtte i befolkningen. Det var moro å konkurrere, særlig når vi var best, og det var vi mesteparten av tida, oppsummerer Stabell.

Suksessavis

Siden har Os og Fusaposten vært eneste lokalavis i Os og Fusa. Avisa ble kåret til beste lokalavis av Landslaget for lokalaviser i 1991 og 2004. Opplaget har imidlertid falt gradvis fra toppnivået på 5.820 i 2008, til 5.204 i fjor. Avisa har fortsatt ikke lansert egen nettutgave. Dette akter de nye eierne å endre raskt på.

Os og Fusaposten har gått med betryggende overskudd i mange år, men de siste par årene har inntektene sviktet. I 2013 endte det med et mindre underskudd.

Glad for nye eiere

På tampen av fjoråret ble det kjent at Bergens Tidende ønsket å kjøpe Os og Fusaposten. Stabell ønsket imidlertid ikke at avisa skulle bli en del av et mediekonsern.

[quote:4-right]

– Jeg er veldig glad for at Øie og Sunnhordland er kommet inn på eiersiden. Vi brukte mye tid på å finne en løsning som også skulle være tilfredsstillende for de ansatte. Slik jeg ser det representerer Øie og Sunnhordland en fin blanding av idealisme og kompetanse. Jeg har tro på at de, sammen med den nye redaktøren Jostein Halland og entusiastiske medarbeidere, vil takle de utfordringene vi står overfor på en god måte.

– Ligger det an til nedbemanning i Os og Fusaposten?

– Spørsmålet om nedbemanning må jo de som overtar ta seg av. Men annonsenedgangen har vært så kraftig at det spørs om det er nok at jeg og kona mi slutter. Hun går av til sommeren, sier den avtroppende avislederen.

 

 

Powered by Labrador CMS