Ga Hushovd-bok bred dekning

Unnlot en rekke ganger å fortelle at forfatteren er ansatt i nettopp Fevennen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke lanserte Jostein Ravnåsen, mangeårig sportsjournalist og nå redaktør og mediesjef i Fædrelandsvennen, biografien om sin fetter syklisten Thor Hushovd. Bokens innhold vakte stor oppmerksomhet og i mediene ble det teppelagt dekning. Særlig rundt spørsmålet om doping og Lance Armstrong.

Ravnåsens egen arbeidesplass skrev sju artikler som tar utgangspunkt i boken, viser et søk i Retriever. I seks av disse er det ikke oppgitt i artikkelen at Ravnåsen er mangeårig medarbeider og fast ansatt i regionavisen.

Kunne vært opplyst

Flere av artiklene går ut i Schibsteds 100% Sport-nettverk og publiseres hos de andre regionavisene samt noen av lokalavisene i Polaris Media.

[quote:1-left]

- Prinsipielt er jeg enig i at det burde oppgis. Jeg tror vi har hatt saker tidligere som forteller at han skal skrive boken, men det kunne stått, sier ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad. Han legger til at han ikke opplever det som et alvorlig regelbrudd og viser til at avisen på onsdag hadde en lang artikkel på både nett og papir hvor Ravnåsen skrev om opplevelsene rundt lanseringen.

Opprinnelig var denne ment for Ravnåsens egen blogg, men ifølge Ljøstad var teksten også skrevet med tanke på publisering i Fædrelandsvennen.

Eivind Ljøstad mener det ikke er det store overtrampet at de har utelatt å fortelle at Ravnåsen er deres egen medarbeider i omtale av nyheter fra boken hans. Foto: Birgit Dannenberg
– Vi har i hvert fall avrundet med å gjøre det dundrende klart hvilken rolle han har. Jeg er opptatt av at når vi har det i spaltene, så skal det være tydelig. Men så tror jeg ikke det er veldig mange lesere som er opptatt av dette slik du er.

Med egen redaktør som forfatter av en bok det var ventet stor interesse for, gikk diskusjonen rundt et helt annet journalistikketisk tema – fordeler og sperrefrister.

Ljøstad sier han i utgangspunktet var opptatt av å kunne trekke fordeler av forholdet, men valgte likevel ikke å utnytte dette. Fædrelandsvennen måtte behandles som andre medier.

Sperrer for sperrefristene

Og så var det sperrefrister da. Ljøstad sier at avisen ikke aksepterer sperrefrister og dermed er strengere enn mange andre.

[quote:2-left]

- Vi sier konsekvent nei. Vi fikk mange tilbud, blant annet om å intervjue Hushovd i Monaco og få ut mange saker på forhånd. Men da hadde vi måttet forholde oss til forlagets sperrefrister og det sa vi tvert nei til.

Det mener Fevennen-redaktøren er mer interessant enn at de i artikler «glapp» å skrive at forfatteren er ansatt i avisen.

- Vi endte med null fordeler og fikk boken samtidig med alle andre.

Onsdag publiserte Fædrelandsvennen en dobbeltside med Ravnåsens skildring fra lanseringen av boken og møtet med pressen. Her forteller han at han noen uker i forveien hadde fått sin søster til å hjelpe seg med å etablere en blogg og en Facebook-siden hvor Ravnåsen kunne legge ut små smakebiter fra de forskjellige kapitlene i boken. For å øke interessen for boken i mediene.

Vi får vite hvordan Hushovd reagerte på forsiden som ba ham skamme seg. At han var sliten etter pressekonferansen. At han ikke angret på å ha snakket ut om møte med Armstrong hvor dopingbruk ble innrømmet. Og at han og fetteren feiret en vellykket lansering. Resten av bloggen handler om Ravnåsens erfaringer.

Ut i landet

Bloggen publiseres ikke bare i Ravnåsens egen avis. Også regionavisene til Schibsted og avisene i Polaris Media tar den via 100% Sport.

[quote:3-left]

Redaktør i 100% Sport, Bertil Valderhaug, mener bloggen avsolutt var av interesse fordi saken fikk så stor oppmerksomhet under lanseringen.

- Da forfatteren skriver om sine erfaringer fra den andre siden av bordet mener jeg er av interesse. Derfor publiserte vi den. Jeg leste den med stor interesse, sier han.

 Valderhaug sier deres vurdering av bloggens lesverdighet ikke har noe med at boken er publisert på Schibsted Forlag.

- Vi tenker redaksjonelt, ikke om den er gitt ut på det ene eller andre forlaget, slår han fast. - Det ligger en journalistisk vurdering bak. Vi synes dette er interessant. Hadde vi ikke ment den var god nok, ville vi ikke ha publisert den.

[quote:4-left]

Redaktøren legger til at det først og fremst er Fædrelandsvennen som har gjort en vurdering da de meldte saken inn i nettverket.

Massiv dekning

Ravnåsen har god grunn til å være fornøyd med dekningen boken har fått i mediene. Et søk på forfatterens navn i Retriever gir 216 treff i oktober. 105 av dem på lanseringsdagen.

- Jeg opplever jo at dekningen har vært massiv. Det har vi ønsket oss også, men det er over forventningene. Det forteller to ting; det ene er Thors standing i de forskjellige sportsredaksjoner, og så tenker jeg det er et resultat av en bok som har skapt interesse. Det ville vært stusselig om vi hadde brukt halvannet år på noe ingen hadde brydd seg om.

[quote:5-left]

Ravnåsen forteller til Journalisten at blogginnlegget som ble publisert land og strand rundt var en idé som oppstod på lørdag kveld to dager etter boklanseringen. Han sier at utgangspunktet var å skrive de to dagene boken ble lansert over mens det ennå var ferskt, og å sette et slags punktum for bloggsiden som var opprettet for lanseringen.

Tirsdagen publiserte han innlegget på bloggen og sa samtidig fra til Fædrelandsvennen at de kunne benytte seg av den.

- Det ble altfor langt om det skulle fungert godt, i alle fall i papir. Det var egentlig ikke laget for annet enn den bloggen. Men jeg synes det er hyggelig at de ville publisere det. 

Ravnåsen er takknemlig for at Fevennen har latt ham få drive på med prosjektet i halvannet år hvor den ene gode saken etter den andre er dukket opp, uten at han ble bedt om å lekke til avisen.

 

 

Powered by Labrador CMS