Overdrivelser og frykt

KOMMENTAR: Mediene må også dekke nyheter som skaper angst. Her er noen av fallgruvene.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leger uten grenser slo i mars alarm om ebola-utbruddet som nå har rammet fem land i Vest-Afrika. Dødstallene skjøt i været i sommer, og sykdommen har tatt over 4.000 menneskeliv. Den internasjonale hjelpeinnsatsen kom for sent i gang, men organisasjoner og frivillige slåss nå mot epidemien sammen med sine modige kolleger i Guinea, Liberia og Sierra Leone, der mange lokale helsearbeidere er døde.

Alarmen fikk ganske bred omtale, selv om vi i ettertid ser at også norske medier burde dekket krisen mer pågående og krevd at myndighetene reagerte raskere. De siste ukenes kraftige oppvåkning har åpenbart sammenheng med at vestlige frivillige er smittet og hjemsendt.

[quote:1-left]

Det er grunn til å bekymre seg for at medie-dekningen kan stimulere irrasjonell frykt for en sykdom som ikke er særlig smittsom når helsevesenet fungerer.

Journalistikken har eget ansvar å etterlate seg en balansert framstilling av risiko og ikke stimulere til panikk eller fremmedfrykt, slik vi har sett noen spirende tegn til i sosiale medier.

I USA har Fox News gitt seg denne bølgen i vold. Grove framstillinger av afrikanere blandes med skremsler og krav om vern mot utlendinger. Også CNN har fått kritikk for spekulasjoner.

Samtidig er nyheter medienes kjerne, ikke utdannelse. Når en krise oppstår, har det ikke all verdens betydning om mindre dramatiske helsefarer på sikt dreper flere. Et sveip over de siste månedenes norske medieomtale, avkrefter mistanker om at journalistikken rundt ebola har sporet av. Dagbladets hjelpeløse «Står helt ubeskyttet bare meter fra Ebola-dramaet», er bare et unntak.

Saken var heller ikke typisk for avisas dekning. Men den kan gi noen viktige påminnelser for de neste månedene:

• Sørg for intern skolering om ebola og slipp ikke reportere uforberedt på saken. Vi vet fra hiv-epidemiens første år at svak journalistikk kan skade.

• Bruk eksterne eksperter på sykdommen og landene som rammes, fortløpende og bredt.

• Vær forsiktig med verste fall-scenarier. De bidrar til panikk og slår praktisk talt aldri til, som de forøvrig heller ikke gjorde for aids.

• Ta ansvar for nettdebatten.

• Gi ekstreme synspunkter og svake hypoteser tydelig, journalistisk motstand.

• Legg terskelen høyt for å omfavne spekulasjoner i andre medier.

Powered by Labrador CMS