Haugsgjerd bygger politiske nettverk

Eks-redaktøren sentral i ny faglig-politisk virksomhet, sammen med PR- og infofolk og en svært kjent politiker.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hilde Haugsgjerd gikk av som sjefredaktør i Aftenposten for et år siden og var inntil i sommer leder av Pressens Faglige Utvalg (PFU). Nå har hun tittel som programsjef i den nyetablerte virksomheten Policy Network.

[factbox:1-right]

PN er eid av det danske selskapet Samuelsen, som presenterer seg som Danmarks ledende tilbyder av profesjonelle, politiske nettverk. Den norske avleggeren er altså ikke en del av den paneuropeiske, venstreorienterte tenketanken Policy Network.

Faglig-politiske nettverk

Norske PN ledes av direktør Morten Samuelsen og er ifølge nettsidene økonomisk og politisk uavhengig. Invitasjon til potensielle deltakere på nettverksmøtene sendes ut i disse dager.

“Det viktigste målet vårt er å tilby medlemmene våre faglig forankrede politiske nettverk, som kan styrke deres kompetanse og skape verdifulle kontakter på tvers av sektorer og interesser”, heter det i PNs egenpresentasjon.

[quote:1-left]

– Jeg har et oppdrag for dem som skal drive Policy Network. Jeg har påtatt meg å hjelpe dem med å tilrettelegge den norske virksomheten, ved å hjelpe til med å lage et norsk program og identifisere norske innledere og tilretteleggere, forteller Haugsgjerd til Journalisten.

– Er det snakk om en fast jobb eller et engasjement?

– Jeg har en helt avgrenset rolle i form av et oppdrag som jeg har påtatt meg i ett år. Jeg er ikke ansatt hos PN.

Haugsgjerd understreker at prosjektet er preget av åpenhet, noe som var avgjørende for at hun påtok seg oppdraget.

Fire nettverk

PN tilbyr fire nettverk som hver for seg skal arrangere seks årlige møter der deltakerne “utfordres og inspireres av noen av de sterkeste lederne, meningsdannerne og ekspertene på sitt felt”. I tillegg til det faglige innholdet legger PN vekt på å tilby “muligheten for å inngå i personlige relasjoner” til de andre medlemmene.

De første møtene finner sted i februar neste år.

Dette er PNs planlagte nettverk:

* Utdanningspolitisk nettverk som ser på utdanning i framtiden. Møtene legges til rette av Ketil Raknes, høyskolelektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

* Politisk kommunikasjon, et nettverk  om kommunikasjon og pressearbeid. Henvender seg til “ledere og nøkkelmedarbeidere med ansvar for ekstern kommunikasjon og pressearbeidet i norske organisasjoner”. Tilrettelegger er tidligere journalist og Civita-leder Terje Svabø, som driver kommunikasjonsbyrået Svabø & Aanonsen.

* Helsepolitisk nettverk. Knut E. Braaten, som til daglig er kommunikasjonssjef i Den norske legeforening, er tilrettelegger.

* Samferdselspolitisk nettverk. Møtene legges til rette av tidligere stortingsrepresentant og statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i dag driver et eget konsulentselskap.

Medlemskap i nettverkene koster 14.950 kroner pluss moms i året.

[quote:2-right]

Nesten full åpenhet

– Alle som vil kan se programmene, hvem som innleder og hvem som deltar, sier Haugsgjerd.

– Men selve møtene er fortrolige, ifølge PNs nettsider?

– Det skyldes at det er et kundeforhold. Møtene er ikke åpne for hvem som helst. For å få tilgang til møtene og det som presenteres der må du ha betalt avgiften. Men det er som sagt åpenhet rundt programmene, temaene, innlederne og deltakerne. Hvis det ikke hadde vært åpenhet rundt dette, så hadde jeg ikke tatt oppdraget.

Konsulentoppdrag

– Når begynte du å jobbe for PN?

– Jeg begynte så smått med forberedelsene rett før sommeren og har jobbet med det i sommer og i høst. Det er ett av oppdragene jeg har ved siden av å være førtidspensjonist, gjennom mitt enkeltmannsforetak Hilde Haugsgjerd Konsulent.

Haugsgjerd forklarer at tanken bak PN er at folk i en profesjonell egenskap, enten som leder, faglig ekspert eller tillitsvalgt og med en genuin interesse for et fagfelt, skal kunne møtes på tvers av sine posisjoner og dele erfaringer, tanker og ideer.

[quote:3-left]

Avsluttet redaktørliv

– Er det litt rart for deg som tidligere sjefredaktør og leder av PFU å jobbe sammen med såpass markante folk innen PR og politikk?

– Nei, det er det ikke. Mitt redaktørliv er over. Jeg har sans for ideen bak PN. Det er noen samfunnstemaer som i den politiske debatten - og i debatten i mediene - blir behandlet overfladisk og forenklet. Uenigheten og de ulike oppfatningene er ofte litt mindre enn det virker som. Jeg har stor sans for møteplasser der folk med genuin interesse for eksempelvis helsevesenet og samferdselssektoren kan dele erfaringer, kunnskaper og synspunkter, og på den måten bidra til å finne bedre løsninger.

– Er oppdraget godt betalt?

– Nei, ikke spesielt. Jeg gjør dette fordi jeg ønsker å ha noe meningsfylt å gjøre ved siden av, nå som jeg er blitt førtidspensjonist. Jeg kunne på ingen måte leve av de få oppdragene jeg har, sier Haugsgjerd.

 

Powered by Labrador CMS