Flere private givere, takk!

Aktører med penger kan sette merket sitt på god samfunnsutvikling ved å støtte kvalitetsjournalistikk, slik Fritt Ord gjør.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

La oss glemme regjeringens sørgelige mediepolitikk et lite øyeblikk og løfte blikket.

Verken det forrige eller dette stortingsflertallet har produsert forslag til en mediepolitikk for framtida. Bransjens egne organisasjoner utmerker seg heller ikke. Og forklaringen er ikke bare at denne tunge nedgangsfasen gjør det ganske vanskelig å tenke offensivt, selv om det trolig er viktigere enn noen gang.

Det er rett og slett ingen initiativ å få øye på - verken fond til gravende journalistikk eller forslag om offentlig-privat samarbeid. Dessverre er det ikke mye offensivt å spore i sivilsamfunn og blant private aktører heller, så handlingslammelsen ser ut til å ramme bredt. Selve journalistikken er på flere måter både viktigere og bedre enn noen gang. Men det er forstemmende når etablerte medier heller kopierer Buzzfeed og pøser på med svak journalistikk enn å skape noe med potensiell levetid over år. Potensialet for inntekter ligger i kvalitet.

[quote:1-center]

Alt peker mot en ganske dyp økonomisk nedtur. Politikere og oppegående private samfunnsaktører er tilsynelatende enige med pressen i at frie og kompetente medier tilfører demokratiet avgjørende verdier. Mediene kan binde oss sammen i et samfunn som blir stadig mer fragmentert. De må ivareta viktige diskusjoner om politikk, løfte fram informasjon som ligger i skygge, avdekke maktmisbruk og gi en multikulturell befolkning arenaer for åpen lufting av motsetninger, korreksjon og samlende identitet. Ideelle fond og andre private aktører burde i langt større grad se på dette som idealistiske oppdrag der de kan sette sitt preg.

De neste tre til ti årene vil det trolig være behov for en rekke nye medier i Norge, det store flertall av dem heldigitale. De kan verken leve på statens eller børsens nåde alene. Dagens forretningsmodeller og støtteordninger vokste ikke fram for å møte disse behovene. Nye tanker og friske penger trengs.

Fritt Ord lanserte mandag et medieinitiativ som vil gi såkorn til denne veksten. Andre store formuer blir til stiftelser, men verken de eller de mange fondene har hittil engasjert seg for å støtte kvalitetsjournalistikk.

Universitets- og forskningsmiljøene kan bidra til teknologi som fremmer faktasterk journalistikk, distribusjon, opplevelse og inntekter. Tar NTNU eller miljøene i Forskningsparken ballen?

Kunnskap om verden har aldri vært viktigere. Hva med å bruke 20 Norad-millioner på å sponse digitale nisjemedier om enkeltland og bemanne dem med innvandrerungdom som har fått opplæring av veteraner på sluttpakke, slik Media Trust gjør i Storbritannia?

Her ligger et vakkert og spennende hav av utfordringer journalister kan legge ut på hvis de ønsker seg noe annet enn informasjonsbransjens trygge havn. Noen bør snart snakke sammen.

 

 

Powered by Labrador CMS