Varsler kutt av 45 stillinger

Halvparten av de ansatte i arkiv og research-avdelingen på Marienlyst kan rammes. I alt 200 NRK-årsverk skal bort neste år.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De 90 ansatte i NRKs arkiv- og researchavdeling ble tirsdag informert om at avdelingen trolig skal reduseres til 45 ansatte. Behovet for å spare penger gjør at NRK forbereder betydelige kutt i drift og mannskap neste år.

Tiltakene skyldes ifølge NRK-ledelsen i stor grad at lisensinntektene kun øker med 0,9 prosent neste år. Dette ble regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF nylig enige om under forhandlingene om statsbudsjett for 2015.

Ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er dette den laveste økningen av NRK-lisensen noensinne.

NRK ba regjeringen om å øke lisensen med 73 kroner i 2015, mens resultatet ble 25 kroner. Kringkastingssjefen uttalte lørdag til Dagsavisen at NRK har behov for å kutte 100 helårsverk neste år. Det betyr i realiteten at nær 200 årsverk må bort, siden ikke alle slutter i januar og sikrer en helårseffekt.

Dårlig julegave

[quote:2-right]

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Vårt Land at NRKs ambisjon er å gjennomføre kuttene på måte som i størst mulig grad skjermer tilbudet.

– Men det er ikke slik at vi kan gjennomføre dette uten at det får konsekvenser. Nå skal vi utrede de forskjellige mulighetene fram til midten av januar. Vi kan ikke utelukke oppsigelser, men vil forsøke å unngå det, sier Eriksen.

– Dette var ikke noen artig julegave. Budsjettsituasjonen i NRK er vanskelig, men jeg hadde håpet at det ekstra vi fikk på statsbudsjettet ville hjelpe, sier Ingvild Fjæreide, som er tillitsvalgt for de NRK-ansatte arkivarene i Norsk Tjenestemannslag, til Vårt Land.

– Dramatisk

Ifølge Thor Gjermund Eriksen har NRK i løpet av 2014 redusert antallet årsverk med omtrent 130. Etter det Journalisten forstår er det fleste av de 130 årsverkene midlertidige stillinger. Det er foreløpig ikke klart hvor mange redaksjonelle stillinger som er kuttet i år.

NRKJ-leder Sidsel Avlund.

NRKJ-leder Sidsel Avlund betegner nedbemanningen i arkiv- og researchavdelingen som dramatisk. Ifølge Avlund er det 14 NJ-medlemmer i avdelingen, de fleste tidligere fotografer som jobber i Arkivpublisering. Disse jobber med restaurering og tilgjengeliggjøring av film og video i journalistiske produksjoner.

 Nå jobber de blant annet med å digitalisere ukerevyer fra krigsårene, som skal brukes i programmer neste år i forbindelse med at det er 70 år siden krigen. Dette viser at NRK har et viktig ansvar på vegne av det norske folk, i å ivareta vår felles historie. I andre enden av dette arbeidet finner du den prisbelønte app-en der NRKs innhold ligger lett tilgjengelig og søkbart for publikum.

Avlund forteller at NRKJ er blitt orientert om at det skal iverksettes et prosjekt som innen 14. januar skal utrede hva avdelingen klarer å utføre med 45 ansatte.

– For oss blir det viktig å peke på konsekvensene en slik nedbemanning vil gi både internt og ovenfor publikum.

Vil få ringvirkninger

Hun poengterer at nedbemanningen av researchere vil få ringvirkninger for andre av NRKJs medlemmer. Researchsenteret blir svært mye brukt av de redaksjonelle miljøene i NRK, blant annet til gravejournalistikk, magasinprogrammer og musikkvalg i dokumentarer og historiske programmer.

– Vi hadde medlemsmøte tirsdag og jobber nå med argumentasjon for å hjelpe de berørte. NRKJ skal være med på å utforme mandatet for prosjektgruppen som skal utrede tiltaket.  NRK-ledelsen skal også drøfte sluttpakker og andre omstillingstiltak med oss.

[quote:1-left]

2015 et tøft år

Avlund sier at 2015 blir et tøft år for NRK, blant annet som følge av den beskjedne økningen av NRK-lisensen.

– Vi vet at det kommer flere tiltak enn i arkiv- og researchavdelingen. Men vi håper at lisensøkningen på 25 kronene likevel kan bety at tiltakene blir gjennomført ved hjelp av frivillighet og gode prosesser.

Powered by Labrador CMS