– Vi er ikke politi

NRKJ-lederen tror ikke det finnes infofolk blant medlemmene. Men NJ sentralt har kommunikasjonsrådgiver i egne medlemsrekker.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om Norsk Journalistlags medlemskriterier tok en ny vendig fredag, da Journalisten kunne fortelle at 7 av 11 infomasjonsmedarbeidere i TV 2s kommunikasjonsavdeling er NJ-medlemmer. I fagforeningas vedtekter heter det at “Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem.”

Ifølge Journalistens kilder befiner det seg også en rekke NJ-medlemmer blant medarbeidere som utfører rent informasjonsarbeid i SBS Discovery (TVNorge) og NRK.

Kategorisk motstander

Leder av NJs lokallag i NRK (NRKJ), Sidsel Avlund, var kategorisk da hun i oktober uttalte seg til Journalisten om NJ bør vurdere på nytt å ta inn informasjons- og kommunikasjonsmedarbeidere:

– Nei, dette er ikke en debatt som NJ bør ta. Jeg mener at NJ ikke bør utvide kriteriene for hvem som kan bli medlem i organisasjonen. Uavhengighet og presseetikk er to sentrale temaer for det faglige arbeidet i NJ. En av NJs sentrale oppgaver framover vil være å skille mellom uavhengig journalistikk og andre typer innhold.

På bakgrunn av de nye opplysningene sier Avlund at hun ikke har grunn til å tro at noen av NRKJs medlemmer har arbeidsoppgaver som er i strid med NJs vedtekter.

[quote:1-left]

– Ingen av medlemmene våre er rene infomedarbeidere, etter det jeg kjenner til. Vi har medlemmer i kommunikasjonsavdelingen som jobber med intranettet Torget, altså med journalistisk innhold. Dessuten har vi medlemmer i Mediedivisjonen som har forskjellige oppgaver, blant annet promotering av programmer. Det er journalistisk arbeid, på linje med det frontredigerere i avisene gjør. De lager korte utdrag av innholdet, er underlagt en redaktør og skal følge Vær Varsom- og tekstreklameplakatene.

Ikke vært vurdert

Ifølge Avlund har ikke medlemskap for noen av disse gruppene vært til politisk vurdering i NRKJ de siste årene.

[quote:2-right]

– Vi er ikke noe politi som går rundt og undersøker arbeidsoppgavene til alle medlemmene i NRKJ. Den enkelte som søker om medlemskap har en plikt til å undersøke om arbeidet er i tråd med NJs medlemskriterier. Det er NJs medlemsavdeling som avgjør om søkere er kvalifisert til medlemskap.

NJ-rådgiver

NJ har en egen kommunikasjonsrådgiver som medlem. Hilde Tretterud er opprinnelig journalist og ble i 1999 ansatt i NJs sekretariat i det som i dag kalles rådgiverjobb. I 2008 fikk hun ny jobb som kommunikasjonsrådgiver i NJ. Da meldte hun seg inn i Kommunikasjonsforeningen, men beholdt samtidig sitt NJ-medlemskap.

Hilde Tretterud, kommunikasjonsrådgiver og NJ-medlem. Foto: NJ

Dette altså til tross for at NJs vedtekter slår fast at denne typen stillinger ikke er forenlig med medlemskap.

– Jeg har siden meldt meg ut av Kommunikasjonsforeningen, som jo ikke er noen fagforening. Medlemskapet mitt i NJ har aldri vært vurdert av den politiske ledelsen, sier Tretterud til Journalisten.

Hun understreker at medlemskapet hennes har vært godt kjent internt i NJ. Saken har vært diskutert uformelt i sekretariatet, men som nevnt ikke behandlet på politisk nivå.

[quote:3-right]

– Jeg har ikke følt det naturlig å melde meg ut selv om jeg fikk ny jobbtittel. Det har vært ansett som greit at man ikke kastes ut som medlem når man blir ansatt som rådgiver i NJs sekretariat. Folk har spurt meg om dette, og jeg forstår godt at det reises spørsmål om temaet, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Tretterud poengterer at jobben hennes handler om journalistikk og redaksjonelle spørsmål.

NJ leder Thomas Spence var fredag hektisk opptatt med nyheter om pressestøtten i avtalen om statsbudsjettet for 2015. Han hadde følgende korte kommentar da Journalisten spurte om det er i tråd med NJs vedtekter at Tretterud er medlem:

– Jeg antar at det er greit.

Powered by Labrador CMS