Adresseavisen:

Klubben kommer til å ha diktatet godt i minne når 2016-lønna skal forhandles på tampen av året. Foto: Birgit Dannenberg

Lønnsdiktat på 0,8 prosent

- Dette er ikke en bedrift på sotteseng, sier klubblederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Dette er ikke med på å blidgjøre folk eller å dempe sinne og frustrasjon. Slett ikke, sier klubbleder Knut Okkenhaug til Journalisten.

Han forteller at klubben har vært svært moderat i sin krav og viser til at den har lagt som forutsetning å beholde medlemmenes kjøpekraft og unngå en reallønnsnedgang slik diktatet etter Okkenhaugs mening fører til.

Blir ikke glemt

Forhandlingene brøt sammen før jul etter at ledelsen tilbød 0,2 prosent lokalt. Partene møttes igjen til nye forsøk over nyttår. Dette endte i et lønnstilbud på 1,1 prosent lokalt (i tillegg til 1 prosent sentralt) som redaksjonsklubben skulle stemme over. Allmøtet i klubben avviste tilbudet med 80 prosent nei-stemmer.

Diktatet er på 0,8 prosent. 

Okkenhaug sier til Journalisten at det er indignasjon i klubben etter at ledelsen tidligere har holdt festtaler om hvor viktige de redaksjonelle medarbeiderne er, og så gir diktat som fører til reallønnsnedgang.

- Dette er folk som er dedikerte i jobben sin. Jeg har veldig flinke kolleger som setter sin ære i å være gode journalister, men klart å bli presentert noe slikt – skal ikke mye fantasi til for å forstå at dette ikke er motiverende, sier han og legger til:

- Det er slik at det å gå ned i reallønn er uakseptabelt, diktatet er tredd ned over hodene våre. . Det glemmes ikke til neste oppgjør. Klubben kan ikke godta slikt, verken for seg selv eller bransjen. Vi har et ansvar i å forhindre dette.

Ville skjerme årsverk

Forhandlingsleder Stein Arne Sæther i bedriftens ledelse sier at lønnsdiktat lå i kortene da klubben stemte ned resultatet som ble fremforhandlet. Og når diktat er et faktum, ligger det også i bedriftens fang å fastsette den lokale delen av lønnsoppgjøret. 

Han forklarer at den ukjente faktoren er det sentrale oppgjøret. Ledelsen har i diktatet tatt høyde for at dette vil ligge på 1 prosent. Dersom det skulle bli lavere, vil bedriften kompensere slik at endelig resultat uansett ligger på 1,98 prosent. Dette inkluderer stigetillegget som er på 0,18 prosent.

Adresseavisen er inne i et år hvor bedriften skal flytte til nye lokaler i sentrum av Trondheim og om ikke mange måneder vil få en ny sjefredaktør som etterfølger Arne Blix. 

Nå får bedriften i tillegg en start på året med lønnsdiktat de ansatte oppfatter som provoserende.

- Det er selvfølgelig ikke heldig. Ingen hadde ønsket seg det. Men vi må forholde oss til at det ble som det ble. Året 2015 er også spesielt i den forstand at vi har en svært vanskelig økonomisk situasjon med betydelig inntektssvikt og flyttingen medfører noen og tjue millioner i prislapp i år, sier Sæther.

Han sier at ledelsen ønsket å skjerme årsverk og penger til journalistikk og at de derfor var avhengig av et moderat oppgjør. 

- Jeg ser det ikke er tatt godt i mot, ikke gunstig utgangspunkt, alle parter må gjøre så godt vi kan for at 2015 blir et ålreit år, både økonomisk og journalistisk. 

 

Powered by Labrador CMS