Kommentar:

NRK Marienlyst. Foto: Birgit Dannenberg.

Nødvendig NRK-slanking

Slik er hverdagen i Medie-Norge. En virkelighet også NRK er en del av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stortinget ville ikke gi NRK 75 kroner i økning av lisensen, slik kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ba om. De 25 kronene mediehuset på Marienlyst fikk i påslag av de folkevalgte, er på langt nær tilstrekkelig til at Eriksen kan drive «business as usual».

Artikkelen sto først i Aftenposten, der Hvattum er kommentator.

Han kan godt ta seg en prat med redaktør-kolleger rundt omkring i Norge for å få gode råd om hvor det bør kuttes slik at seere og lyttere rammes minst mulig. Praktisk samtlige av landets mediebedrifter har måttet ty til betydelige nedskjæringer de siste årene som følge av et dramatisk og vedvarende fall i annonse- og abonnementsinntekter.

Lisensen presset

Sammenligningen med privateide aviser og TV-kanaler halter selvfølgelig, siden NRK ikke på samme måte er påvirket av konjunktursvingninger og endrede medievaner. Likevel, den lisensbaserte finansieringen av NRK er under politisk press.

Debatten under budsjettforhandlingene i Stortinget sist høst viste at krefter i samtlige partier på den partiskalaen mener det er på tide å utrede alternativer til lisensmodellen. Kulturminister Thorhild Widvey legger i løpet av dette året frem en stortingsmelding som etter alt å dømme skisserer andre finansieringsmuligheter.

Intern storm

Kringkastingssjefen står midt i en storm av velbegrunnede innspill fra kolleger som insisterer på at deres virksomhet må spares for sparekniven. Mange vil bli skuffet når kuttplanen er endelig. Mye tyder på NRK tar konsekvens av det klare signalet Thor Gjermund Eriksen sendte ut da omfanget av behovet for bemanningsreduksjon før jul ble kjent: «Det er en målsetting å gjøre kuttene lengst mulig vekk fra innholdsproduksjonen».

I så fall ligger tydeligvis Arkiv & Research dårlig an. Avdelingen gjør en viktig jobb med å arkivere og systematisere NRK historie og løpende produksjon. I tillegg server avdelingen de innholdsproduserende enhetene. Rapporten som er utarbeidet, viser likevel at det er store rasjonaliseringsgevinster å hente i Arkiv & Research uten at det går ut over NRKs samfunnsoppdrag, som det så fint heter.

Nye oppgaver

I praktisk talt samtlige mediebedrifter i dette land har journalister og innholdsprodusenter for øvrig fått betydelige tilleggsoppgaver de siste årene. Støttefunksjoner er nedlagt og overført til kolleger som er daglige brukere av dem. Deriblant arbeid med å arkivere stoff og bilder - og drive research.

Slik er hverdagen i dagens Medie-Norge. En virkelighet også NRK er en del av.

twitter:@torsteinhvattum

Powered by Labrador CMS