– Etikken er ikke en teoretisk øvelse

Pressegeneralen mener de som bruker samtidig imøtegåelse teknisk, har misforstått journalistikken.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Journalister skal belyse en sak fra flere sider. Hvis det er sånn at en journalist faktisk sitter med et materiale som utløser den samtidige imøtegåelsesretten, så har du mest sannsynlig også en situasjon der du ennå ikke har kontaktet din viktigste kilde.

Slik reagerer generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund på en kommentar som ble publisert her på Journalisten sist fredag som kritiserte journalister for å bruke samtidig imøtegåelse som en sovepute for å gi publikum balansert informasjon.

– Pressen har et selvstendig ansvar for å sjekke fakta. Å vise til enkelttilfelle og så gi politikere «tilbud» om samtidig imøtegåelse er en lettvint måte å gi inntrykk av at alle sider er belyst. Men dette er en journalistisk sovepute som ikke øker medienes troverdighet, skriver Aud Kvalbein, som er eldrebyråd (KrF) i Oslo og tidligere journalistlærer ved Gimlekollen.

Håndverk

Pressegeneral Løken Stavrum roser politikeren for kommentaren fordi hun mener innlegget er en god anledning til å minne journalister om at samtidig imøtegåelse ikke er en teknisk øvelse.

– De som tror at samtidig imøtegåelse er en teknisk øvelse, mener jeg har misforstått noe grunnleggende ved journalistikkens oppgave.

– Vær Varsom-plakaten er en veiviser for et journalistisk håndverk.

Det er Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 som inneholder bestemmelsen om samtidig imøtegåelse. Medier har de siste årene blitt felt en rekke ganger for brudd på punktet. Presseforbundet har derfor utarbeidet en medieetisk veileder for å hjelpe mediene. Der heter det at sterke beskyldninger av faktisk art dreier seg om konkrete og etterprøvbare beskyldninger, ikke sterke meninger, karakteristikker eller verdivurderinger.

Fakta

[quote:1-center]

Stavrum viser til at fellelser i Pressens faglige utvalg (PFU) på 4.14 ofte henger sammen med et annet viktig punkt 3.2, om å sjekke fakta.

[quote:2-center]

– Og da kan det tyde på at man ikke har sjekket materialet godt nok. Man bør regne med at den som blir såpass angrepet i en sak at retten til samtidig imøtegåelse er utløst, også sitter med informasjon man i utgangspunktet burde være nysgjerrig på. 

Generalsekretæren vil ikke vise til konkrete eksempler eller si hva hun tenker rundt problemstillingen Kvalbein reiser.

– Da må jeg gi uttrykk for at jeg vet hva journalister tenker, og det gjør jeg jo ikke. Jeg er ikke inne i hodene på journalistene.

Les også: Samtidig imøtegåelse – journalistenes sovepute

Powered by Labrador CMS