Vil du bli journalist bør du ikke gjøre dette i tenårene

Da kommer pressenestorene og tar deg.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hei du. Hvordan var tenårene dine? Fine. Aktive. Emo. Kjipe. Kvisete.

De var det de var.

I løpet av noen få år gikk vi fra å være barn, til å kunne bli satt i fengsel, til å få lov til å ha sex og så stemme og drikke alkohol, fortrinnsvis ikke samtidig. Vi fikk lov til å være dumme, gjøre ting som i dag har høy putefaktor. Eller for den saks skyld det mest briljante og skinnende i flokken. Mange ble interessert og kanskje til og med aktive i politikken.

[quote:2-right]

Men årene var det de var. De er ikke nå. Nå er vi som rapporterer i mediene blitt forholdsvis voksne. I hvert fall målt i antall år. Derfor er det underlig å se brummingen fra den tidligere IJ-medarbeideren Gunnar Bodahl Johansen i bransjemediet Kampanje i forrige uke.

- Dette er en helt uakseptabel rolleblanding, sier han til Kampanje. Hvorfor? Jo, fordi VG-journalist Lars Joakim Skarvøy for ni år siden som leder av FPU i Follo var med på pengeinnsamling for å få kastet mulla Krekar ut av landet. Rolleblandingen mener den etiske tungvekteren oppstår fordi Skarvøy har dekket de siste ukers rettstvist rundt hvor mullaen skal få bo.

For ni år siden var Skarvøy 15 år. Av en eller annen grunn oppstår det en rolleblanding når han skriver om den samme saken i en alder av nesten 24.

Det er viktig at vi unngår rolleblandinger. Tips om ukjente roller er blant gjengangerne i epostkassa, og mange av dem er interessante. Der har Johansen rett, men vi må kunne skille mellom snørr og bart. Også Skarvøys tidligere rolle i FPU ble spilt inn til oss, så vi diskuterte problemstillingen.

[quote:1-right]

Siden det var lite som tydet på at dekningen hans av Krekar var skjev, usaklig eller fordomsfull, syntes vi det var mindre relevant bare å peke til ungdomstida. Det betyr ikke det at vi ikke kunne tenkt oss å høre hvilke refleksjoner Skarvøy selv gjør rundt problemstillingen.

Jeg tror flere i bransjen kunne ha noe å lære av at journalister deler slike erfaringer og reflekterer over dem. En gang blir kanskje en av Martin Ødegaards medspillere på knøttelaget sportsjournalist. Da får vi vel en ny diskusjon om habilitet.

For å sitere Carl Erik Grimstad fra samme artikkel:

- Hvis vi skulle begynne opptelling av hvilke journalister som har hatt politiske verv da de var i tenårene, ville vi fått det relativt vanskelig

 

 

 

Powered by Labrador CMS