Gunnar Kagge (t.h.), mangeårig tillitsvalgt i Aftenposten, Schibsted-konsernet og i NJs landsstyre, røk ut av landsstyret som følge av benkeforslag. Foto: Helge Øgrim

Valgdramatikk på NJ-landsmøtet

Toppledelsen enstemmig gjenvalgt. Finnmark kapret plassen til OJ-veteranen Gunnar Kagge, mens et forsøk på å fjerne Finn Våga fra landsstyret ble nedstemt. Se hvem som skal styre NJ de neste to årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved avslutningen av Norsk Journalistlags landsmøte torsdag ble Thomas Spence og Hege Iren Frantzen enstemmig gjenvalgt som leder og nestleder. Dramatikken under valget på nytt landstyre oppsto da det ble stilt benkeforslag med motkandidater til to av de mest erfarne tillitsvalgte i NJ.

Se sammensetningen av det nye landstyret nederst i saken.

Thomas Spence og Hege Iren Frantzen fikk enstemmig tillit for to nye år som leder og nestleder i Norsk Journalistlag. Foto: Martin Huseby Jensen

Etter et vedtak som ble fattet tidligere på dagen har ikke Oslo Journalistklubb lenger en egen kvote på seks representanter i NJs landsstyre. Valgkomiteen valgte likevel å fastholde sin innstilling, inkludert seks OJ-medlemmer i landsstyret, inkludert leder og nestleder.

Ukepressen ikke med

Pål Hellesnes fra OJ luftet en bekymring om at ukepressen først var representert langt ned på varalisten. Hellesnes poengterte at dette pålegger de som velges inn et ansvar for å følge opp en del av bransjen som er under sterkt press.

Tone Rudberg, NJ-klubbleder i Aller Media, slo fast at det er lenge siden ukepressen har hatt innflytelse inn i landsstyret.

- Vi er under harde angrep. Nå blir det ingen i landsstyret med kunnskaper om ukepressens situasjon de siste årene, sa hun.

Forsøkte seg mot Våga

Etter gjenvalgene av Spence og Frantzen gikk prosessen glatt inntil Geir M. Økland fra TV 2 gikk på talerstolen og foreslo Harald Klungtveit (32) fra Dagbladet inn på fast plassen i landstyret, som motkandidat til Finn Våga (54) fra Stavanger Aftenblad.

Klungtveit var innstilt som 2. vararepresentant av valgkomiteen. Økland begrunnet forslaget sitt med et behov for foryngelse av landsstyret.

Forslaget utløste en flom av støtteerklæringer fra talerstolen til både Våga og Klungtveit.

Avtroppende landsstyremedlem Marius Tetlie fra VG beskrev Våga som en tillitsvalgt som har stått gjennom store omstillinger, som har faglig integritet og er en terrier i tarifforhandlinger.

- Vi har trøbbel hvis vi oppfatter erfarne tillitsvalgte som utgått på dato når de har passert 50 år, sa Tetlie.

Bibel-sitater

Landsstyremedlem Stein Sneve fra Avisa Nordland fulgte opp:

- Finn har inspirert oss med sin glød og sine kunnskaper. Ingen har kjempet harderere for journalisters rettigheter.

Sneve viste til at Vågas hyppige Bibel-sitater og noe blomstrende retorikk gjør at han kan oppfattes som en råtass og slugger. Det må landsmøtet tåle, poengterte Sneve, som også var skuffet over et forslag som ville innebære at Oslo fikk sju representanter i landsstyret.

Julie Teresa Olsen gikk også på talerstolen og anbefalte sin Aftenblad-kollega Våga på det varmeste.

Dennis Ravndal fra VG: - Det er to svært gode kandidater, men jeg vil oppfordre landsmøtet til å stemme på Finn Våga.

Jørn Wad fra NJ Frilans: - Vi er i en luksussituajon med to meget gode tillitsvalgte. Men i det valget legger jeg mest vekt på en som forener oss heller en en som splitter oss, så jeg anbefaler dere å stemme på Harald.

Dro ungdomskortet

Også landsstyremedlem Håkon Okkenhaug fra Trønder-Avisa anbefalte salen å stemme på Våga, mens Stein Akre fra TV 2 anbefalte Klungtveit.

Til slutt tok en irritert Stein Sneve ordet:

- Vær ærlig på hvorfor dere velger å kjøre motkandidat på Finn. Ikke spill ungdomskortet, for det er flere av de innstilte til landsstyret som er eldre enn ham.

Sneve visste i likhet med resten av salen at noen utsendinger hadde jobbet i kulissene for å lansere en motkandidat til Våga.

Kampvoteringen viste et overveldende flertall for Våga. Han fikk 99 stemmer, mens 30 stemte på Klungtveit og åtte avsto. Det summerte seg til 137 delegater, mens det kun var registrert 135 stemmeberettigede. Salen godjente likevel resultatet.

Ny motkandidat

Neste ledd i dramatikken oppsto da Kita (Anne Cathrine) Eilertsen fra Finnmark Journalistlag foreslo Robin Mortensen (36), som er leder for Finnmark Journalistlag, som motkandidat til Gunnar Kagge (54) fra Aftenposten på den siste faste plassen i landsstyret.

Robin Mortensen på jobb i NRK Finnmark. Foto: Erik Lieungh

- Robin blir skviset fra sjuende vara til niende vara. Det liker jeg ikke. Han har gjort en kjempejobb som leder av Finnmark Journalistlag. Desuten er han same og kjenner kulturen og språket. Stem samen inn i landsstyret!

Geir Bjarte Hjetland fra Sogn og Fjordane Journalistlag fulgte opp:

- Robin er ikke bare same, han er en jævlig dyktig same. Han er ung og har stor endringskompetanse, som har blitt etterlyst. Han har evne til å tenke på hele landet, ikke bare på hovedstaden.

Dennis Ravndal  anbefalte Kagge som en svært arbeidssom, innsiktsfull tillitsvalgt med stor erfaring fra sentrale verv i Schibsted-konsernet.

Finn Våga: - Først må jeg si takk for kampvoteringen. Det ga meg en unik mulighet til å høre mine egne nekrologer mens jeg fortsatt er i levende live. Jeg anbefaler Gunnar, som i motsetning til meg er mild i form, men sterk i sak.

Frank Lynum, kollega av Kagge i Aftenposten: - Gunnar er en klippe som klarer å skape løsninger i vanskelige situasjoner.

Kari Anne Skoglund, Troms Journalistlag: - Robin er min Finn!

En skuffet Kagge

Landsmøtet stemte inn Mortensen på fast plass med 87 stemmer. Kagge fikk støtte fra 45, mens tre avsto fra å stemme. Kagge valgte å ikke stille som varakandidat.

- Jeg stilte til gjenvalg til landsstyret fordi jeg var motivert. Men dette er jo demokratiet og Robin virker som en god mann. Etter åtte år som tillitsvalgt får jeg nå mer tid til andre ting, som å gjøre jobben min i Aftenposten, sier Kagge til Journalisten.

- Hvilken følelse dominerer hos deg etter valget?

- Jeg synes jo det er en kunstig del av argumentene mot meg at jeg bare representerer Oslo og ikke har noe forhold til resten av landet. Samtidig er det viktig å vite hvor NJs tyngde ligger.

Under valgene på varamedlemmer forsøkte representanter for ukepressen med støtte fra flere å få Harald Grevskott fra Egmont Publishing inn på 3. varaplass, men uten å lykkes.

NJs landsstyre 2015-17 med vararepresentanter. Foto: Trond Idås

Det nye landsstyret

NJs nye landsstyre ser dermed slik ut:

Gjenvalg:

Leder Thomas Spence (54), Oslo

Nestleder Hege Iren Frantzen (40), Oslo

Håkon Okkenhaug (47), Trønder-Avisa/Nord-Trøndelag

Britt-Ellen Negård (59), Glåmdalen/Hedmark

Anne Berit Larsen (51), NRK Sørlandet/Agder

Åsne Haugli (59), Dagens Næringsliv/Oslo

Toralf Sandåker (60), NJ Frilans

Henrikke Helland /44), TV 2/Bergen

Finn Våga (54), Stavanger Aftenblad/Rogaland

Sidsel Avlund (48), NRKJ-leder/Oslo

Stein Sneve (55), Avisa Nordland/Nordland

Katrine Strøm (40), Dagsavisen Fremtiden/Buskerud

Nye:

Robin Mortensen (36), NRK FInnmark/Finnmark

Pål Hellesnes (39), Klassekampen/Oslo

Christer Pedersen (48), iTromsø/Troms

Dette betyr gjenvalg på 12 av 15 medlemmer av det gamle landsstyret. De som går ut er Gunnar Kagge, Aftenposten/Oslo, Marius Tetlie fra VG/Oslo og Jan Børge Leirvik fra NRK Hordaland/Hordaland.

Vararepresentanter:

1. vara: Dag Idar Tryggestad (40), Bergens Tidende/Hordaland

2. vara: Harald S. Klungtveit (32), Dagbladet/Oslo

3. vara: Julie Teresa Olsen (34), Stavanger Aftenblad/Rogaland

4. vara: Eva Therese Grøttum (30), VG/Oslo

5. vara: Anette Andresen (39), leder NJ Frilans

6. vara: Monica White Martinsen (47), NRK Nordland/Nordland

7. vara: Lars Døvle Larssen (47), Tønsbergs Blad/Vestfold

8. vara: Harald Grevskott (50), Egmont Publishing/Oslo

9. vara: Stein Akre, TV 2/OJ

10. vara: Lene Svenning (41), LO Media/Oslo

11. vara: Lise Fagerbakk (44), Lofotposten/Nordland

Powered by Labrador CMS