NJs landsmøte:

Harald Klungtveit i Dagbladet er kandidat til landsstyret og en av anførerne i arbeidet for å beholde en tydelig avgrensing mot informasjonsarbeid i vedtektene. Foto: Martin Huseby Jensen.

Skarp strid om medlemskap

Oslo-delegater får støtte i sin motstand mot åpnere medlemsdører, men også klare advarsler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Debatten om endring av vedtektenes kriterier for medlemskap i Norsk journalistlag avdekket markant motstand mot ledelsens forslag om å stryke paragraf 4 A. Den lyder:

§ 4. Hindringer for medlemskap - Grunnlag for utelukkelse

A. Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem.

Delegatene fra Oslo journalistklubb og Fagpressen fører an i opposisjonen. Oslo-delegater la fram et forslag til ny paragraf 4 A da debatten gikk mot slutten. 

Advarer sterkt

Pål Hellesnes, tidligere klubbleder i Klassekampen. Foto: Martin Huseby Jensen.

Pål Hellesnes (Klassekampen), Harald Klungtveit (Dagbladet), Lene Svenning (LO Media) og Per Flakstad (Fagbladet) gikk raskt på talerstolen for å beholde en avgrensning mot folk som driver informasjonsarbeid i tillegg til journalistiske oppdrag.

Men andre advarte sterkt mot å beholde dagens grenseoppgang, som mange mener har vært en sovende bestemmelse. Toralf Sandåker fra NJ Frilans mente 7-800 medlemmer kan bli tvunget til å melde seg ut av forbundet om 4 A består. 

Dag Idar Tryggestad i Bergens Tidende sa redaksjonsklubben der må kvite seg med mange medlemmer om landsstyrets forslag ikke blir vedtatt.

Les Dag Idar Tryggestads forsvar for vedtektsendring.

Ann-Kristin Liestøl mente det var arrogant av Finn Vågas å avfeie ønsket om bedre faktagrunnlag. Foto: Martin Huseby Jensen

Advarslene ble utfordret av Ann-Kristin Liestøl fra NRK Dagsrevyen som spurte om de som jobbet med både journalistikk og informasjon gjør det fordi de er tvunget, eller for å tjene bedre. Innlegget provoserte Finn Våga i landsstyret, som mente det var upassende. 

Motforslag

Per Flakstad i Fagbladet foreslo at NJ fortsatt gjør skillet mellom journalistikk og informasjonsarbeid tydelig. Han lanserte tidlig et nytt forslag til paragraf 4 A:

“Pressetalspersoner, ansatte i informasjonsavdelinger og ansatte i kommunikasjons- og presserådgivningsselskaper kan ikke være medlem.”

Ole Dag Kvamme fra Agder Journalistlag og Karl-Martin Bakke fra Østfold argumenterte også for en bestemmelse som avgrenser mot informasjonsmedarbeidere. Kvamme anbefalte forslaget fra Flakstad.

Klungtveit, leder i Dagbladets redaksjonsklubb, advarte landsmøtet mot å “gjøre medlemskontingenten til et mål i seg sjøl”.

NJs avtroppende generalsekretær Jahn-Arne Olsen avviste antydningen om at kontingentinntektene er motiv for endringsforlaget og mente det maksimalt ville dreie seg om noen få hundre tusen kroner i forskjell.

 

Ryggmargen

Monica White Martinsen fra Nordland representerer NRK konsernlag og er kandidat til det nye landsstyret. Foto: Martin Huseby Jensen.

Vedtektsforslagene kommer til avstemning torsdag.

Jeg kjente det rett i ryggmargen

 

Monica White Martinsen (NRK  konsernlag) fortalte at hun reagerte sterkt da forslaget om å stryke paragraf 4 A ble kjent.

- Jeg kjente det rett i ryggmargen, sa hun om sin egen følelse da . - Men det kan være greit å tenke etter den refleksen, og det er klart at noe må gjøres nå. Hun viste til usikre jobber og raske endringer i bransjen.

- Det er trasig om landsmøtet stemmer imot (forslaget om å stryke, red. anm.) når de også kjenner at noe må gjøres, sa Martinsen og spilte ballen over til redaksjonskomiteen. Der er begge fraksjoner representert og det vil trolig bli jobbet med nye formuleringer for å hindre en avtemning med like skarpe fronter.

Da ligger et nytt forslag til paragraf 4 A fra Klungtveit fra Dagbladet og Dennis Ravndal i VG på bordet:

“Personer som utfører arbeid knyttet til lobbyisme eller medierådgivning kan ikke være medlem av NJ. Ansatte i markedsføringsavdelinger eller -byråer kan ikke være medlem av NJ.”

 

 

Powered by Labrador CMS