Vinduet årets tidsskrift

Tydelig profil, uten at den virker som en tvangstrøye, sier juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vinduet er av Tidsskriftforeningen kåret til årets tidsskrift 2015. Ifølge en pressemelding sto tidskriftet, som ifjor ble ledet av redaktør Kaja Schjerven Mollerin, i 2014 i en helt egen klasse når det gjelder språklig og litterær kvalitet på artiklene, sier juryen for Årets tidsskrift.

Juryen fremhever tidsskriftets rolle i den store Handke-debatten i fjor. Det nystartede tidsskriftet Røyst får hederlig omtale av juryen.

Prisen som Vinduet får med seg under utdelingen torsdag er på 30 000 kroner. Det er Norsk tidsskriftforening står bak prisen, som også er støttet av Norsk Journalistlag og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Norsk Tidsskriftforening er en organisasjon for kulturelle, politiske og vitenskapelige tidsskrifter i Norge, og har i dag 89 medlemstidsskrifter.

Juryen har bestått av: Frode Molven, (juryleder), sjefredaktør for generell sakprosa, Vigmostad & Bjørke, Solveig Øye, forlagsredaktør, Kagge Forlag, Margunn Vikingstad, litteraturkritiker i Morgenbladet og Geir A. Skomsøy, designfaglig rådgiver, konseptutvikler og tekstforfatter.

I sin begrunnelse skriver de at:

- Vi opplever at det er tydelig profil på bladet, uten at den virker som en tvangstrøye, det er plass for mye ulikt stoff. Det er tydelig at redaktøren er opptatt av å formidle noe eksistensielt, og det lykkes hun i. Det handler like mye om innholdet i litteraturen som om formen, og det gjør artiklene tilgjengelige og interessante for mange.

De viser til at det ikke bare er etablerte stemmer som slipper til, men også nye. Bladet,skriver de, har lange, men velskrevne artikler. Disse vitner om grundig arbeid av skribenten og ikke minst av redaktøren. Det er fin variasjon i sjangre: essays, forfatterskapslesninger, reportasjer, sterke intervjuer, oversettelser, tematiske artikler, bokomtale og petiter – og den nyskapende spalten «Åpninger». Redaktøren finner også plass til humor.

- Tidsskriftets form roper litterær kvalitet, som også er tidsskriftets fundament. Designet er rent og enkelt - klassisk. Typografi og oppsett gjør sidene gode å lese og fotografier og illustrasjoner understreker tekstene på en fin måte. Utvendig i en blanding av det lekre med det glatte hvite coveret, og det røffe med kartongfarge og tekstur på selve omslagspapiret/pappen.

- Vinduet 2014 tar tak i leseren. Dette er tidsskriftet for de som liker å lese, bare sørg for ro nok rundt deg slik at konsentrasjonen forblir uforstyrret (det anbefales å starte med å lese Agnes Ravatns artikkel i 3/2014 om å overleve i distraksjonenes tidsalder).

 

 

Powered by Labrador CMS