Gjengen som har laget søppelavis: Fra venstre Trond Ole Husebø, Åse Midtun Olsen, Ståle Melhus, Karianne Larsen Wallestad, Terje Bringsvor Nilsen og Kent Roar Nybø. Foto: Sigve Solberg

En skikkelig søppelavis

24 sider med møkkasaker i dagens utgave av Fanaposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg håper jo at leserne våre ikke kaster denne utgaven rett i søppelet, sier ansvarlig redaktør Ståle Melhus til Journalisten.

Kreativiteten blomstrer hos norske lokalaviser om dagen. I går kunne Journalisten fortelle om Lyngdals Avis, som kom på gata med en selfieutgave der alle bildene var tatt av intervjuobjektene selv. I dag sprer Fanaposten søppel, i form av en fredagsutgave fylt med saker om det som på bergensk kalles boss.

Faksimile av forsiden til Fanapostens søppelutgave

Bare søppel

Mediene beskyldes fra tid til annen for å spre møkk. I Fanapostens tilfelle er dette ganske korrekt i dag. Alt fra den minste notis til den største reportasje har en ting til felles: Det handler om boss.

– Vi ønsker å skrive om det leserne er opptatt av, og de er i høyeste grad opptatt av søppel. Vi får stadig tips om søppel, nærmiljø, ryddeaksjoner og liknende. I sum har det blitt et anseelig antall saker i tipsbunken. Derfor bestemte vi oss for å klinke til, forteller redaktør Ståle Melhus.

Det var for en liten måneds tid siden. De siste 14 dagene har gått med til å produsere og finpusse stoffet.

– Alle ble giret på ideen og har jobbet vanvittig bra. Vi har fått mange hyggelige henvendelser fra fornøyde  lesere allerede, sier Melhus til Journalisten fredag formiddag.

Søppel-utstilling

Blant innholdet trekker redaktøren fram en sak om Hordamuseet i Fana som lørdag åpner utstillingen “Byskit”. Den tar for seg avfallshåndteringen i Bergen, blant annet hvordan kaggedoene i gamle dager ble fraktet ut på landet til Fana og andre områder rundt byen. Der ble innholdet solgt som gjødsel til bøndene.

– Det var tilfeldig at denne utstillingen åpner samtidig som vi er på gata med boss-avisen. Men museet har bestilt ekstra aviser, sier en fornøyd Melhus.

Fanaposten har også funnet sportsnyheter som passer inn i søppel-konseptet: Et jentelag fra fotballklubben Bjarg som har ryddet søppel for å finansiere en tur til USA.

Resirkulert papir

Leserne får også vite mer om Fana-mannen som har vært prosjektleder for det nye systemet for søppelavsuging i deler av Bergen sentrum, og om artisten Sondre Lerche som byr opp til konsert sammen med et orkester som spiller på ødelagt kjøkkenutstyr. Med andre ord søppel.

For øvrig understreker Melhus at Fanaposten er trykket på resirkulert papir, og produseres på en så miljøvennlig måte at det tilfredsstiller kriteriene for å bruke miljømerket Svanen.

Powered by Labrador CMS