Even Barka skal dekke fotball som stringer for Dagbladet. Foto: Privat

Skal bli like god som Martin Ødegaard

Studieår og eksamen viker snart plass for sommerferie. Og selv med to år igjen på videregående har Even Barka sikret seg stringeravtale med Dagbladet. Vi tok en prat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Even Barka (17)

Ny fotballstringer for Dagbladet

Har tidligere skrevet for Fotballsonen.com

Hobby: Fotball, musikk og å lese

– Hvor er du nå, på skolen eller fotballbanen?

– Jeg er akkurat ferdig med skolen og skal se Haugesund-Viking. Den skal jeg faktisk ikke dekke, men i tiende runde skal jeg dekke FK Haugesund mot Strømsgodset. For det meste har jeg dekket på Viking stadion, men også noen større kamper.

– Hva innebærer det å være stringer for Dagbladet og å samtidig gå på skole i Ølensvåg?
– Det betyr en del reising siden jeg egentlig ikke er fra Haugesund, men fra Jørpeland utenfor Stavanger, og har ansvaret for dekningen av Viking og SK Haugesund. Og dermed blir det også en del seine kvelder. Men det er så viktig å tilegne seg arbeidserfaring. Jeg er 17 år og ser på det som et privilegium å få jobbe for en av landets største aviser. Jeg må nesten få berømme Dagbladet for veldig oppfølging og godt støtteapparat.
 

– Hva slags oppfølging får du?
– De gir gode tilbakemeldinger og tips, og råd. Jeg har inntrykk av at de ønsker å bygge meg opp.

– Hvordan kom dette i stand?
– He-he. I fjor sommer ble jeg valgt ut til å reise på Camp Rising Sun som er i New York. Dit har Norge sendt to representanter; én gutt og ei jente; i nesten 70 år. Og så viser det seg at Esten Sæther også har vært der. Jeg kom i kontakt med ham, og så dirigerte han meg til sportsredaktør Jens Olav Kløvrud. Etter at utdanningen er fullfør,t ønsker jeg å jobbe med journalistikk på fulltid. Så jeg tok sats og fortalte hva jeg kunne og prøvde å slå i bordet med arbeidsprøver. Jeg må ha gjort noe riktig.

– Du sier etter endt utdanning; du er russ først i 2017 - hva er planen når du har tatt av deg russedressen?
– Jeg er veldig opptatt av engelsk fotball. Landet har alltid tiltalt meg med det politiske spillet og menneskene som virker varme og lidenskapelige. Håpet er å kunne ta hele eller i hvert fall deler av studiene i England. Og spesielt i Liverpool, hvor favorittlaget mitt holder til. Men det er utdanningstilbudet som avgjør hvor jeg skal studere, ikke fotballaget.

–  Andre begynner i lokalavisen, hvor begynte du?
– For halvannet år siden begynte jeg å skrive for fotballnettstedet Fotballsonen.com. Det er en nettportal som har 2-4.000 lesere hver dag. Vi hadde godt nettverk og godt miljø og dekket mest mulig av det som skjer i Fotball-Norge.

– Du ønsker å jobbe som journalist på fulltid når du er ferdig med utdanning. Du er ikke redd for utviklingen som nå skjer i bransjen med alskens nedbemanninger?
– Jo, selvfølgelig. Du ser at det nok er en del som tenker slik siden søkertallene på journalistikk går ned. Og i bransjen trenger man færre folk siden mye mer går automatisk og det er en fri strøm av informasjon gjennom for eksempel Twitter og Reddit. Har du en telefon, kan du få gjort masse. Men jeg tror at om du har lyst til å jobbe som journalist og står på, vil det alltid være behov.
 

– Hva er i så fall din styrke?
– Jeg er veldig uredd samtidig som jeg er opptatt av å grave. Og så er jeg opptatt av holde på den menneskelige forbindelsen med intervjuobjektet. Da Nickie Bille Nielsen var i en fyllekjøringsulykke rett før Northug, ville han ikke snakke med mediene. Men jeg ropte etter ham og sa at alle andre fremstiller ham som en idiot, det trenger ikke jeg å gjøre, og spurte hva er det som skjer rundt ham nå? Da åpnet han seg og ga mange gode sitater. Jeg er også kristen og tror er en styrke som hjelper meg. Dessuten, kan Martin Ødegaard bli så god, kan jeg også bli god på mitt felt. Det er det jeg sikter mot. I all beskjedenhet.

 

Powered by Labrador CMS