Tarjei Leer-Salvesen hjelper offentlige etater med å bli mer offentlige. Foto: Martin Huseby Jensen

Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

STAVANGER: (Journalisten): Sørlandsporten er lagt død, nå går Fevennen nasjonalt med Innsyn.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Historien om nettstedet som ble lansert fredag startet egentlig for noen år siden. Tarjei Leer-Salvesen i Fædrelandsvennen skulle skrive artikkel om Torstein Tvenges dårligste investering. Den handlet om eiendommer i Kristiansand og offentlig inngrep. Men som journalist mente Leer-Salvesen at det ikke bare holdt med Tvenges ord. Han måtte også se hva det offentlige hadde ment. Hvordan de gikk fram. 

Og så viser det seg at omtrent samtidig har Kristiansand kommune besluttet at postjournalene ikke lenger skulle være digitalt søkbare. Snarere ble journalene utlevert som bilde-PDF hvor kommunen hadde scannet inn postlistene før de sendte dem ut. Det betød for journalisten at 30.000 dokumenter måtte tråles. Det tilsvarte to stabler med papir høyere enn ham selv. 

Slik kunne det ikke være, tenkte han og lanserte en ide for ledelsen i Fædrelandsvennen - hva om vi gjør dokumentene søkbare for det offentlige. Med seg fikk han utvikler Atle Brandt, forklarte hva han ønsket å få til, og sammen fikk de Sørlandsporten opp å stå. Journalene til Kristiansand kommune, Universtitet i Agder og Sørlandet sykehus ble søkbare. 

Nytt nettsted

Litt over ett år senere er Sørlandsporten avviklet. Opp fra asken har nettstedet Innsyn.no oppstått. Med støtte fra Fritt Ord. Offentlige etater som ennå ikke har lagt journalene på OEP får hjelp av Fevennen og Leer-Salvesen. For mens OEP ikke kan pålegge etatene å publisere disse, kan journalisten med offentlighetsloven i hånd kreve dem utlevert. 

- Vi forteller dem vi kontakter at vi gjerne vil de skal gå over på OEP. Vi er OEPs beste venner og ivrige brukere. Det vi egentlig ønsker oss er at flest mulig offentlige etater flytter dit, sier Leer-Salvesen til Journalisten. Vi sitter i resepsjonen på Hotell Victoria i Stavanger hvor Sommerkonferansen finner sted. Stadig kommer noen bort og gratulerer ham med Åpenhetsprisen han og Fevennen mottok fra Agder og Rogaland redaktørforening kvelden før.  

I skrivende stund omfatter Innsyn.no rundt åtte millioner søkbare dokumenter. Blant etatene er alle de 27 politidistriktene. Og de kom ikke helt uten videre. 

Forskjellige oppfatninger

Noen gjorde nok søk på navnet hans da innsynsbegjæringen kom og sendte deretter journalene over. Andre viste stor uvilje. Politidistriktene i Hordaland og Nord-Trøndelag gav avslag forsøksvis hjemlet i lov. Men etter klage til politidirektoratet ble det gitt en tydelig og prinsipiell avklaring av at dette var distriktene pålagt å gi ut. 

Hordaland sendte sine journaler på dagen. Fra Nord-Trøndelag venter han fortsatt på fire årganger. Så langt har de sendt én. Altså skal alle 27 distrikter levere fem årganger med journaler. Det innebærer at journalister kan søke i sikkerhetsberedskapen politiet hadde før 22. juli. 

- Norske universtieter og lokale politidisktrikt har vært mer tilbakeholdne med sine journaler enn forsvarsdepartementet, det synes jeg ikke er riktig. 

Noen av politidistrikene sendte journalene i en fil for hver dag. Andre uke for uke, noen for hver måned. Og i ett tilfelle ble alle fem årgangene sendt i en og samme fil. Det blir ifølge Leer-Salvesen ett sinnssykt langt dokument systemet ikke klarer håndtere. Da blir det manuelt arbeid. Han forteller om reaksjoner fra noen av arkivene som ringer og spør hvem som «i all verden har gitt deg lov til dette». Og har han måttet forklare at han ikke må be om lov. 

Underveis har han også konsultert Kristine Foss i Norsk Presseforbund og tidligere generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening. 

Går etter kirken

Leer-Salvesen og Brandt har sørget for at det er en sikkerhetsventil dersom dokumenter som skulle vært unntatt offentligheten kan varsles inn til Leer-Salvesen og de andre i Fædrelandsvennen. Og på den måten få fjernet denne informasjonen. Som fra universitetene når de har glemt å sladde navn på studenter som er tatt i juks. 

Håpet er at brukerne skal si i fra om dette. Og ikke minst bidra til videre utvikling at nettstedet. Det er langt fra ferdig. Der kan brukerne bidra. Dessuten er det fortsatt en hel del etater som ennå ikke er søkbare. 

- Først har jeg har lyst til å flere helseforetak. Det eneste som begrenser hvem vi går etter er tiden, sier han. For Leer-Salvesen er ikke lenger ansatt i Fædrelandsvennen. Han er frilanser som har en avtale med å bygge videre på og skru på Innsyn.no. 

- Og så lover jeg ikke, men jeg leker med tanken om å få journalene til Den Norske kirke søkbare. Dette er den eneste trossamfunn som er underlagt offentlighetsloven. 

Powered by Labrador CMS