Morten Tefre er hjernen bak lokalavisen Småposten. Foto: Privat

Nå får du tegneserie om livet i en lokalavis

Hvilken avis ligner Småposten mest på? Handler den om en av avisene tegneren tidligere har jobbet i?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Småposten er en tegneserie om livet i en liten lokalavis. Hver uke det neste året vil Journalisten publisere en ny stripe. Bak serien står illustratør og grafisk designer Morten Tefre.

Her kan du lese mer om Tefres bakgrunn.

Og her finner du Småposten

Tefre har også produsert andre tegneserier. Deriblant serien «Hugo» som var rettet mot ungdom og enda mer populær enn han trodde. Dermed hadde han lyst til å forsøke igjen

– Utgangspunktet var å ta tak i et miljø jeg kjente veldig godt, aviser fra innsiden. Avisredaksjonen er veldig livlig, med store kontaktflater i lokalmiljøet, og en skattekiste med gode historier. Bransjen er også i voldsom endring. Det ville jeg lage humor av. Etterhvert utviklet det seg et persongalleri løselig basert på kollegaer og andre uskyldige. Det kom et skred av idéer, og til slutt befant jeg meg foran tegnebrettet. Småposten falt seg helt naturlig.

Tefre forteller at absolutt alt er sant. I hvert fall inne i hodet hans. Noe fra hans mange år i lokalaviser har han droppet å lage på, selv om det kan være gøyale historier. Fordi det kan bli for internt og rart å formidle.

Sladder og saftige historier

Fra sin plass på desken i Telemarksavisa hadde han en god observasjonspost. Der fikk han høre sladder.

– Hit kom de saftigste historiene og selvsagt alt av nyheter. Og morsomme hendelser som bikkja som dreit på gulvet vårt mens eieren var inne til tv-opptak. Eller krus-samleren som ble intervjuet, og endte med å stjele halvparten av journalistenes personlige kaffekrus. Avisproduksjon kan også være veldig preget av tidspress. Ikke alltid like lett å takle, og da kunne mye skje. Vi hadde generøse tabbekvoter, og heldigvis en pub like nedenfor hoveddøren.

– Hvem er din favorittfigur?

– Redaktøren! Helt klart. Han er en self-made fyr med blikket godt plassert bakover i tid. En drømmer med en forestilling om verden slik den var på hans gullalder da avisene nærmest solgte seg selv. Han er en champion for papirutgaven, og lar seg ikke affisere av Youbook eller Facetube. Han lar internettutgaven styres av den minst erfarne journalisten, hun med blekede tenner og skrivefeil. Noen ganger beveger han seg ut i redaksjonen for å irettesette sine undersåtter, ellers låser han kontordøren for virkeligheten og nettverdens ubegripeligheter. Da er det Berit, redaksjonens frodige altmuligdame, som er bedriftens ansikt utad. Og hun er ikke trygg.

– Dette er stor stas. Vi har lenge ønsket oss en tegneseriestripe og så fant vi Morten Tefres Småposten. Nå er vi spent på hvordan serien blir mottatt av leserne, og at den vil skape gjenkjennelse og få dere til å trekke på smilebåndene, sier Martin Huseby Jensen.

Journalisten vil publisere en ny stripe med Småposten hver fredag gjennom det neste året.
 

Powered by Labrador CMS