Miranda Patrucic mottok gravepris på vegne av sitt team fra Montenegro. Foto: Glenn Slydal Johansen

Global Skup-pris delt mellom Montenegro og Sør-Amerika

LILLEHAMMER (Journalisten): Kjendisgravejournalist Miranda Patrucic fra Bosnia var en av vinnerne av internasjonal gravepris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

The Global Shining Light Award ble delt ut for sjette gang på Lillehammer lørdag kveld. Prisen ble delt mellom to prosjekter.

- Sannheten kan ikke stoppes

Kjendisgravejournalist Miranda Patrucic vant sammen med sitt team bestående av Dejan Milovac, Stevan Dojcinovic, Lejla Camdzic og redaktørene Drew Sullivan, Jody McPhillips og Rosemary Armao for prosjektet “Uhellige allianser”. Reportasjene er publisert av Organized Crime and Corruption Reporting Project, Montenegro i 2014.

Teamet har undersøkt hvordan familiebanken til Montenegros statsminister Milo Djukanovic har vært sentrum for en “uhellig allianse” som involvererer myndighetene, organisert kriminalitet og næringsvirksomhet i landet.

- Vi mottok først dokumenter fra en kilde, og brukte så et år på undersøke videre. Saken handler om at familiebanken til statsministeren har hvitevasket penger og delt ut penger til de de måtte ønske, sier Patrucic til Journalisten.

Det er en energisk og lykkelig prisvinner Journalisten intervjuer etter utdelingen.

- Dette er utrolig. Jeg kommer fra Bosnia, et lite land. Jeg har til og med mottat dødstrusler for dette prosjektet. Men prisen viser at sannheten ikke kan stoppes.

Patrucic startet sin karriere som oversetter ved et senter for gravejournalistikk i Sarajevo i 2004. Det er der hun fortsatt har sin base. Snart avanserte hun til å bli researcher, og senere journalist og gravende reporter. Nå reiser hun verden rundt for å lære andre om gravemetoder.

Smugling

Det andre prosjektet som mottok pris lørdag er “Imperiet av aske” av Mauri König, Albari Rosa, Diego Antonelli (Braail), Martha Soto (Colombia) og Ronny Rojas (Costa Rica). Publisert i 2014 i Gazeta do Povo, Brasil.

Mauri König. Foto: Glenn Slydal Johansen

Det søramerikanske prosjektet har tatt for seg hvordan sigarettsmugling har overtatt for narkotikasmugling som lukrativ virksomhet i deler av Latin-Amerika.

I tillegg mottok “Janukovytsj Leaks” hederlig omtale.

Hovedprisen består av en plakett og et beløp på 1.000 amerikanske dollar, tilsvarende drøyt 8.000 kroner.

Finalistene til prisen er valgt ut blant 76 innsendte bidrag som ble publisert mellom 1. januar 2013 og 31. desember 2014 i 34 land.

Juryen har bestått av VG-reporter John Bones, Sheila Coronel fra Graduate School of Journalism ved Columbia University i New York, undersøkende journalist Oleg Khomenok fra Ukraina, redaktør Syed Nazakat ved Centre for Investigative Journalism i India, menneskerettsjournalist Marcela Turati, og gravereporter Mzilikazi wa Afrika fra Sør-Afrika.

Les mer om alle de nominerte her.

Powered by Labrador CMS