"Blogger 51", Aleksander Serebrijannikov, foran det norske konsulatet i Murmansk. Foto: Sett Nordfra/www.settnordfra.no

Her demonstrerer en russisk blogger for pressefrihet i Norge

Protesterte foran det norske generalkonsultatet i Murmansk mot sparkingen av Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bildet over er unektelig et tankekors for Utenriksdepartementet og andre norske myndighetsorganer. Mandag demonstrerte russiske “Blogger 51”, Aleksandr Serebrjanikov, foran det norske generalkonsulatet i Murmansk, til støtte for den sparkede redaktøren Thomas Nilsen, pressefrihet og ytringsfrihet.

– Frie ytringer lar seg altså ikke stoppe, konstaterer redaktøren av nettmagasinet Sett Nordfra, Trine Hamran i en kommentarartikkel. Hun poengterer at det ikke bare er i vårt store naboland i øst at ytringsfrihetens kår er under press. 

Også journalist Stein Sneve i Avisa Nordland omtaler “Blogger 51” i en kommentar torsdag. Sneve skriver at den kjente bloggeren er blitt truet, trukket for retten og ilagt reiseforbud.

– Likevel har “Blogger 51” nektet å gi seg, og er fremdeles en viktig kilde til hva som foregår i Putins bakgård, skriver Sneve.

Ønsket uavhengighet

Både Sneve og Sett Nordfra tar for seg utviklingen i Barents Observer, med sparkingen av redaktør Thomas Nilsen. Barents Observer ønsket å signere redaktørplakaten for å sikre en redaksjonell uavhengighet fra sine eiere.

“Dette er et grunnleggende krav, som hele redaksjonen i Barents Observer delte. Et stadig viktigere krav for Barents Observer da de jevnlig skriver om det sivile samfunn i Russland, og som regel er først med det siste om atomulykker og militære strategier fra Russland. Uten å ha signert redaktørplakaten vil de ikke kunne søke pressevisum til Russland, og mister derfor en mulighet til å drive reell, kritisk journalistikk”, skriver Hamran.

Hun viser til at “Blogger 51” ble forsøkt kneblet i Russland, og såvidt unngikk fengsling for å benytte det frie ord. Hamran trekker sammenlikningen til Norge og oppfatter at eierne av Barents Observer kvittet seg med en brysom stemme.

– Et flott verktøy

“Med Barents Observer hadde eierne, de tre nordligste fylkeskommunene, et flott verktøy. Gjennom Barents Observer kunne de støtte den vedvarende jobben det er å slippe til frie stemmer. Til å forsvare ytringsfriheten og pressefriheten. Til å sikre et levende demokrati. Til å få Norge til å se ut som vi mener alvor når vi snakker med våre naboer i øst om menneskerettigheter.”

Hamran avslutter slik:

“Eierne av Barents Observer hadde noe vakkert. Nå har de ødelagt det. Med sine egne hender.”

Powered by Labrador CMS