Marius Lorentzen (til venstre) har store eierinteresser i matindustrien. Ansvarlig redaktør Per Valebrokk (til høyre) mener det er greit så lenge Lorentzen ikke dekker daglivareindustrien. Foto: Twitter/Marius Lorentzen/Bjørn Åge Mossin

Næringslivs=journalist i E24 eier 1 prosent av Norges=gruppen

Journalist Marius Lorentzen får ikke dekke matindustrien for næringslivsnettstedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TIPS JOURNALISTEN!

Har du tips til saker om aksjer eid av norske redaktører eller journalister? Kontakt Journalisten på tips<a>journalisten.no eller journalisten direkte på glenn<a>journalisten.no!

En gjennomgang Journalisten har gjort av noen utvalgte journalister i de mest fremtredende finansredaksjonene viser at E24-journalist Marius Lorentzen indirekte eier 0,95 prosent av Norges største dagligvareselskap, Norgesgruppen.

Eierskapet kommer som følge av arv, og eies indirekte gjennom journalistens heleide investeringsselskap Chapel Hill Invest, som igjen eier 10,64 prosent av familiebedriften Brødrene Lorentzen AS.

Sistnevnte selskap eier 9 prosent av Norgesgruppen ASA, som er Norges største dagligvarekonsern med matkjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker i stallen. Norgesgruppen driver også kiosker og restauranter gjennom Deli De Luca, Dolly Dimple’s og Jafs, bakeriet Bakers og kaffemerkene Ali og Evergood. Konsernet omsatte for 71,4 milliarder kroner i fjor og hadde et overskudd på 1,9 milliarder kroner.

Profilert i podcast

Marius Lorentzen er kanskje den mest profilerte journalisten i E24s redaksjon. Nylig overtok han stolen som makkeren til E24s ansvarlige redaktør Per Valebrokk i podkasten «Valebrokk & Co» etter at VGs tidligere økonomikommentator Tom Staavi meldte overgang til jobb som informasjonsdirektør i Finans Norge. Podkasten har ukentlig opp mot 100.000 lyttere.

Det er ikke ulovlig å være rik som journalist

Per Valebrokk er for tiden ute i pappapermisjon, men sier at Lorentzens eierskap er godt kjent i redaksjonen. Så godt at Lorentzen har fått et eget regelverk å forholde seg til.

– Generelt har vi et strengt regelverk for journalistene. Og vi har egne retningslinjer for Marius siden han har et stort eierskap i Norgesgruppen. Jeg tenker at det viktigste er at han ikke kan skrive om matvarebransjen, sier Valebrokk til Journalisten.

– Kan han kommentere temaer som politikk og skattereformen som kommentator?

– Det er ikke ulovlig å være rik som journalist, og det å være rik gjør ham ikke inhabil, legger han til.

På Twitter titulerer Lorentzen seg som «anker og journalist i E24». Der gjør han indirekte også oppmerksom på at han ikke dekker daglivare for E24, men derimot «selskaper innen olje, fly, forsvar og telekom + litt politikk».

Er vi i tvil så dekker han ikke et område

De siste ukene har han blant annet dekket statsbudsjettet inkludert skattereformen og rentemøte i Norges Bank. Han har også vært økonomikommentator på vegne av E24, blant annet i NRK radio til å kommentere Telenors nylige avblåsning av telefusjonen i Danmark. Han har også gjestet TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: Redaktør har millionbeløp i gamblingselskap

Intern åpenhet i redaksjonen

Fungerende ansvarlig redaktør Ingrid Indseth beskriver redaksjonens forhold til Lorentzens arveposisjon som avklart og ryddig. Også hun viser til at 28-åringen ikke dekker matindustrien. Derfor mener hun det heller ikke vært nødvendig å opplyse leserne om eierinteressen.

– Er vi i tvil så dekker han ikke et område, sier Indseth.

Så langt Journalisten har bragt på det rene har E24 aldri gjort leserne oppmerksom på Lorentzens eierinteresser. Heller ikke når han har dekket makrohendelser eller reformer som trolig angår ham selv som formueskatteyter, som skattereformen.

Jeg har ikke intervjuet noen landbruksministre

Men det skal også legges til at Journalisten ikke har merket seg at Lorentzen, for eksempel i podkasten «Valebrokk & Co», har tatt et bestemt standpunkt eller stilt spørsmål med vinkling som kan knyttes opp til hans eierinteresser.

Selv er Lorentzen overfor Journalisten opptatt av at han ikke har vært i nærheten av matindustrien redaksjonelt.

– Jeg har holdt meg langt borte fra saker som har med matbransjen og matpolitikken å gjøre, og jeg har ikke intervjuet noen landbruksministre eller bransjeaktører om saker relatert til feltet.

Han beskriver selv eierskapet som en familiebedrift, og sier han har vært tydelig og åpen om sine bindinger. Lorentzen ser det som positivt at journalistikken omfatter personer med ulik bakgrunn.

– Journaliststanden går glipp av noe hvis man ikke er åpne for folk med forskjellige erfaringer og kunnskap. Det viktigste er at man spiller med åpne kort i redaksjonen, og har klare regler.

– Jeg har alltid vært veldig samfunnsinteressert, og syns det er spennende å jobbe i nyhetsbransjen. Det er jeg glad for at jeg har fått muligheten til, sier Lorentzen om det å ha valgt journalistikken som yrkesliv.

Redaktør Indseth sier alle kollegene til journalisten er klar over eierskapet. Og Lorentzen stenges ikke ute fra redaksjonsmøter der også matindsutrien diskuteres.

– Han har ingen munnkurv. Vi nekter ingen å delta på redaksjonsmøter. Det er ingen hemmelighet hvor Marius står. Og han bestemmer ikke hva vi skriver.

Vi må ikke bli mer katolske enn paven

Journalisten har ingen passiv rolle i utøvelsen av sitt eierskap, men har sittet i styret i Brødrene Lorentzen AS siden 2012. Lorentzen mener selv dette ikke er problematisk siden han uansett ikke dekker dagligvarebransjen.

Fungerende sjefredaktør Indseth har heller ingen problemer med det aktive eierskapet.

– Ja, han har et aktivt eierskap, men det er også en familiebedrift. Det ville vært et tap for journalistikken å diskvalifisere ham fra journalistikken.

Redaktøren bader i gjeld

Valebrokk ser ikke noe problem med at Lorentzen kommenterer blant annet skattereformen selv om han selv er i formuesskatteposisjon med flere titalls millioner kroner i formue.

– Personlig er jeg nedsyltet i gjeld. Det gjør meg ikke inhabil å kommentere skattereformen.

– I verste fall ville det vært slik at personer som er i arveposisjon ikke kan være journalister?

– Det ville i så fall vært konsekvensen. Men som mange redaktører og journalister bader jeg i gjeld og har bolig som øker i verdi. Jeg må kommentere rentefradrag i skattereformen likevel. Vi må ikke bli mer katolske enn paven.

Les også: Redaktører eier aksjer for over 100 millioner kroner

Importerer «finere matvarer»

Det er vanskelig å anslå Lorentzens samlede verdier ettersom interessene går gjennom flere selskapsnivåer. Den direkte eierandelen i Brødrene Lorentzen AS verdisettes til 33,5 millioner kroner ut fra metoden med å legge den balanseførte egenkapitalen til grunn. Da er selskapets balanseførte verdi av eierandelen i Norgesgruppen på 220,7 millioner kroner.

Brødrene Lorentzen opplyser imidlertid i regnskapet at posten er verdisatt til den «laveste av historisk kostpris og antatt virkelig verdi.» Selskapets andel av egenkapitalen til Norgesgruppen er i realiteten verdt 1,15 milliarder kroner, slik at Lorentzens verdier trolig er langt høyere enn hva balansen av Brødrene Lorentzen gir inntrykk av.

Lorentzens indirekte eierinteresse på 0,95 prosent i dagligvareselskapet er i realiteten trolig alene verdt 122,2 millioner kroner.

Brødrene Lorentzen AS er også heleier av datterselskapet Oluf Lorentzen AS som beskriver seg selv som «Norges ledende importør av finere matvarer til dagligvarehandelen og storkjøkken». Matgrossisten omsatte for 465 millioner kroner i fjor, og fikk et overskudd på 8,9 millioner kroner.

I tillegg til Norgesgruppen hadde Lorentzen ved nyttår noen mindre aksjeposter i børsnoterte selskaper som Aker, Kongsberg Gruppen og REC Silicon.

Vil du lese mer om hvilke regler finansredaksjonene har for journalistenes aksjehandler?
• Les også: Dagens Næringsliv fører egen aksjeprotokoll

Les flere saker om mediefolks aksjeeierskap.

Powered by Labrador CMS