Styreleder Gunnar Kvassheim i Norsk Presseforbund er blant redaktørene med aksjer for over én millioner kroner. Foto: Glenn Slydal Johansen

Redaktørene eier aksjer for over 100 millioner kroner

Presseforbundets styreleder og publisher Gunnar Kvassheim i Dalane Tidende blant redaktørene med millionverdi i aksjer. Noen få redaktører trekker kraftig opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske redaktører eier aksjer til verdier av 115,7 millioner kroner. I alle fall om vi legger til grunn opplysningene fra det nylig offentliggjort Aksjonærregisteret, som viser hvilke aksjer nordmenn eide ved årsskiftet. Dette er første gang det er mulig å gi en samlet oversikt over hvilke eierandeler norske redaktører har i norskregistrerte aksjer.

En halv million i snitt

Journalisten har beregnet aksjeverdiene ved å sammenstille opplysninger fra Aksjonærregisteret med medlemslisten til Norsk Redaktørforening, samt kurser for børsnoterte aksjer og aksjer omsatt i det såkalte gråmarkedet. For selskaper som ikke omsettes har vi beregnet verdien ut fra balansen i årsregnskapet for fjoråret.

I gjennomsnitt eier hver av de 721 medlemmene av Redaktørforeningen aksjer for 160.471 kroner.

Men langt fra alle redaktører eier aksjer: Journalistens gjennomgang viser at nesten hver tredje redaktør, 216 i tallet tilsvarende 30,0 prosent, eier en eller flere aksjer. Blant disse blir gjennomsnittsverdien på aksjeverdiene 535.648 kroner per redaktør.

Trygve Hegnar og andre redaktører som ikke er er medlem av Norsk Redaktørforening er ikke med i utvalget.

Se mer om hvordan vi har beregnet verdiene nederst i saken.

VG-sjef Torry Pedersen er blant redaktørene med
størst verdier i aksjer. Foto: Martin Huseby Jensen

Få trekker opp

Fem medlemmer av Redaktørforeningen med aksjeverdier for til sammen 67,5 millioner kroner trekker gjennomsnittet kraftig opp. Uten disse synker gjennomsnittsverdien blant redaktørene som eier aksjer til 239.436 kroner.

Den redaktøren i utvalget som sitter på suverent størst verdier i aksjer, er Karoline Marie Brubæk som i en årrekke har jobbet i Allers Din Side, men som i april skiftet arbeidsgiver til DNB. Journalisten har beregnet verdien av henne aksjer i fire investeringsselskaper til 39,9 millioner kroner. Investeringsselskapene har verdiene plassert i sparebanker over hele landet, samt i ulike selskaper i Møre og Romsdal, inkludert Motus Technology, Aukra Gass, Molde Kunnskapspark og Ålesund Kunnskapspark.

Redaksjonssjef Gøril Huse i lettlestavisen Klar Tale skiller seg også ut med 10,1 millioner kroner i aksjer. Foruten en småpost i Telenor ligger verdiene i Larvik-selskapet VP Eiendom AS.

Bergensbaserte Gustav-Erik Blaalid bak nettstedet kyst.no eier aksjer for 6,79 millioner kroner. Verdiene ligger i investeringselskapet Vitamin Holding, som vi verdsetter til 6,76 millioner kroner. Vitamin Holding har aksjer i Norsk Fiskeoppdrett AS, Eivindvik Hotelldrift og Gulen Eigedom. I tillegg har Blaalid småinvesteringer i Frontline og REC Silicon.

Flere vil dra kjensel på VGs sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen. Hele hans verdi på 5,84 millioner kroner er plassert i arbeidsgiveren Schibsted ASA.

Den 83 år gamle redaktøren og eieren av Akers Avis Groruddalen sitter på aksjer for 5,6 millioner kroner. Journalisten har beregnet verdien av Hjalmar Kiellands aksjer i selskapene Mediehuset Groruddalen, Akers Avis Groruddalen og Prosjekt Groruddalen til 2,66 millioner kroner. I tillegg eier han aksjer i Dalane Tidende og Egersunds Avis AS, som blant annet er en stor eier i Nordsjø Media, for 2,89 millioner kroner.

Jeg føler ikke at eierskapet i aksjene er problematisk for mitt virke

Sparebankinvestor

Foruten redaktørene med de største eierverdiene er det flere redaktører som utmerker seg i toppen av listen.

Presseforbundets styreleder, og ansvarlig redaktør og daglig leder Gunnar Kvassheim i Dalane Tidende er blant de rikeste redaktørinvestorene med aksjer for 1,75 millioner kroner. I likhet med flere av sine redaktørkolleger eier han aksjer i eget mediehus. 478.000 kroner har Journalisten beregnet verdien av Kvassheims 365 aksjer i Dalane Tidende og Egersunds Avis. I tillegg har redaktøren investert i fem ulike sparebanker til en samlet verdi av 1,28 millioner kroner.

– Aksjene i Sparebank SR-bank er det eneste som er relevant for vårt dekningsområde, og de behandles på lik linje med alle andre. Jeg føler ikke at eierskapet i aksjene er problematisk for mitt virke, sier Kvassheim om sine sparebankinvesteringer.

Han syns det er bra at slike koblinger kommer fram i lyset og offentligheten.

– Folk arver eller kommer i en posisjon som kanskje andre i familien har hatt. Det viktige er å vise åpenhet om dette. Derfor er det aldeles utmerket at Aksjonærregisteret blir brukt på den måten som du nå gjør. Da får vi belyst små og store selskaper. Det er viktig at det er full åpenhet om hvilke koblinger som finnes.

Også styreleder i Fagpressen og publisher Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad (TU) sitter på millionverdier i aksjer. Hele hans verdi, som vi har beregnet til 2,09 millioner kroner, er plassert i det private investeringsselskapet Gjetergata Invest AS. Selskapet står oppført med eierposter i blant annet børsnoterte selskaper som Protector og Olav Thon Eiendomsselskap.

TU-sjef Jan M. Moberg har aksjer til en
verdi av over 2 millioner kroner.

På e-post opplyser Moberg at en av hovedaktivitetene er eierskapet i Wonderworks AS som siden 2000 har eid rettighetene til Juleskurken, som er en julemusikal han har skapt med komponist Arne Iversen. Han skriver også at en stor del av verdiene stammer fra salg av aksjer i Mamut til Visma.

– Før jeg tok over som ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad solgte jeg aksjer som lå tett opp mot områder vi dekker i TU, skriver Moberg.

Eierskapet i de andre selskapene skriver han er et stykke unna dekningsområdene til TU.

– Jeg har aldri vært i en situasjon der dette har blitt eller har vært en utfordring.

Har du tips til saker om aksjer eid av norske redaktører eller journalister? Kontakt Journalisten på tips<a>journalisten.no eller journalisten direkte på glenn<a>journalisten.no!

Private investeringsselskaper

Det er også flere andre på medlemslisten til Redaktørforeningen som har aksjeverdier for over én million kroner:

• Nyhetsredaktør Linn Kristin Djønne i Laagendalsposten har aksjer for 3,63 millioner kroner som er plassert i investeringsselskapet TUVI Invest AS, som igjen har aksjeposter i 24 ulike selskaper.

Arnt Georg Arntzen i Høgvågavisa har aksjer for 3,6 millioner kroner. Han har småposter i to børsnoterte selskaper. Størst verdier er plassert i selskapet AGA Invest Høgvåg AS, som vi har verdsatt til 3,4 millioner kroner.

• Ansvarlig redaktør Tore Aarflot i avisa Møre eier aksjer for 3,52 millioner kroner. Størst er Aarflots Prenteverk AS som eier avisa Møre og som vi har verdsatt til 2,7 millioner kroner. Han eier også aksjer til 550.000 kroner i eiendomselskapet Storgata 7 AS.

• Tidligere redaktør, nå journalist og redaksjonssekretær Tor Larsen i Vinstra-avisen Dølen har aksjer for 2,86 millioner kroner. Alle verdiene er plassert i selskapet AS Redica, som igjen har aksjeposter i Aker Solutions ASA, IBY Eiendom AS, Akastor ASA og Kværner ASA.

• Stabssjef Øyvind Næss i VG har aksjer for 2,58 millioner kroner. Han har plassert 2,0 millioner kroner i arbeidsgiveren Schibsted. Men han har også investert mellom 230.00 og 280.000 kroner i henholdsvis Statoil og Sparebank 1 SR-Bank og en mindre post i Telenor.

• Ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i bransjenettstedet Kampanje eier aksjer som vi har verdsatt til 1,96 millioner kroner i egen bedrift.

• Ansvarlig redaktør Per Roar Bekken i Mediehuset Opp eier aksjer i egen bedrift som vi har verdsatt til 1,23 millioner kroner.

• Ansvarlig redaktør Pål Enghaug i Moss Avis eier aksjer for 1,12 millioner kroner. Han har investert 106.000 i Schibsted. Verdiene ligger i holdingselskapet P. E. Holding AS som vi har verdsatt til 1,0 million kroner.

Undertøysinvestor

Aftenpostens publisher Espen Egil Hansen har
småposter i fem ulike selskaper.
Foto: Martin Huseby Jensen

Det er ingen av andre ansvarlige redaktører i de store norske mediehusene som eier betydelige aksjeposter som ikke er i eget selskap. Publisher Espen Egil Hansen i Aftenposten har imidlertid plassert verdier for 537.000 kroner i fem selskaper. Foruten 522.000 kroner investert i arbeidsgiveren Schibsted, eier han noen småposter i PCI Biotech Holding, Aqualis, Weifa og Northern Playground.

Det siste selskapet er det nevøen til Hansen som er gründer for. Redaktøren opplyser at han har gitt et såkalt konvertibelt lån, som senere er omdannet til aksjer. Aftenposten omtalte selskapet på papir under tittelen «Utstyrsfrikene» og på nett under tittelen «Iskald designsuksess» i november/desember i fjor.

Hvis du jobber med næringslivsjournalistikk, kan du ikke sitte og eie selskaper du dekker.

– Jeg var ikke klar over den saken før den stod på trykk, sier Hansen til Journalisten, og understreker at investeringen var klarert med styrelederen.

Redaktøren sier at han ikke driver med aksjehandel, og generelt at redaktører må være forsiktig med aksjer.

– Det går under de vanlige reglene om bindinger. Jeg har vært varsom med det. Hvis du jobber med næringslivsjournalistikk, kan du ikke sitte og eie selskaper du dekker.

Egen arbeidsgiver

Mange av redaktørene har aksjer i eget mediehus, eller hos tidligere arbeidsgivere. Orkla, som Edda Media, nå en del av Amedia, har sitt opphav i, eies av flere. Et eksempel er Journalistens egen redaktør Helge Øgrim som eier 31 aksjer, som vi verdsetter til 15.500 kroner, i den tidligere Dagblad-eieren Berner Gruppen.

Flere redaktører eier også aksjer i selskaper som Schibsted, Polaris Media, Mediehuset Dagen, Mentor Medier, Gudbrandsdølen, Eidsvold Blad også videre.

Noen redaktører fremstår også som støtteaksjonærer. Av Klassekampens sju aksjonærer blant redaktørene, er det fem som jobber utenfor avisen, og kun med noen få enkeltaksjer.

Må unngå bindinger

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier at det ikke er verken lovregler eller etiske regler som setter opp noe forbud for redaktører mot å eie aksjer.

Generalsekretær Arne Jensen i Redaktør-
foreningen sier redaktørene må følge
Vær Varsom-plakaten. Foto: Kathrine Geard

– Det er ingen spesifikke regler om aksjeeierskap, sier Jensen.

Samtidig viser han til at Vær Varsom-plakaten gjelder for både redaktører og andre redaksjonelle medarbeidere. Jensen viser særlig til punkt 2.2, som sier at “Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.”

Generalsekretæren trekker også fram punkt 2.3, som sier “Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.”

– Det er viktig at du ikke eier aksjer av en sånn størrelse at det kan stilles spørsmål med hvordan redaksjonen håndterer selskapet eller næringen, sier Jensen til Journalisten.

Slik gjorde vi det

Opplysningene om eierskapet stammer fra Aksjonærregisteret, som ble offentlig tilgjengelig tidligere i høst. Vi har sammenstilt medlemslisten til Redaktørforeningen med opplysninger fra dette registeret.

Tallene for å beregne verdien til norske redaktører stammer fra flere kilder. Først er det verdt å minne om at verdiene er beregnet ut fra aksjer eid 31.12.2014, og at aksjer derfor kan være solgt etter denne datoen uten at det fremkommer av Aksjonærregisteret.

For børsnoterte selskaper og selskaper som omsettes i det såkalte gråmarkedet for verdipapirer, har vi hentet ut siste omsatte aksjekurs 31.12.2014 for å beregne verdien på disse aksjene. Dersom aksjen ikke var omsatt denne datoen har vi funnet en kurs nærmest mulig denne datoen.

For Schibsted har vi imidlertid hentet kursen ved årsslutt fra årsrapporten ettersom aksjen er splittet i to aksjeklasser på nyåret.

For Berner Gruppen er kursen satt til 500 kroner, som er aksjekursen selskapet kjøpte aksjer av småaksjonærer av høsten 2014. Vi har beregnet at senere verdi ikke avviker vesentlig fra dette.

Mentor Medier har vi prissatt til 32 kroner per aksje. I juli 2015 vedtok styret i selskapet å kjøpe tilbake aksjer fra avgått direktør Helge Simonnes for 43,46 kroner per aksje. Men på en ekstraordinær generalforsamling i juni fikk selskapet en fullmakt til at de kunne kjøpe tilbake egne aksjer for en pris mellom 26 og 32 kroner. Vi har altså lagt sistnevnte til grunn som realistisk markedspris.

For selskaper der vi har klart å innhente skattemyndighetenes likningsverdi, er den lagt til grunn for verdiberegningen.

For alle andre selskaper har vi gjort en egen beregning av verdien på aksjene. Merk at det fins mange ulike metoder for å beregne verdier på aksjer, og at verdier kan variere mye avhengig av hvilken metode som velges.

Vi har valgt å beregne verdien ved å hente summen av egenkapital fra årsregnskapet for 2014 og delt den på antall utestående aksjer som fremgår av Aksjonærregisteret. Der det er snakk om mor-/konsern-regnskap er regnskapstallene fra konsernregnskapet benyttet. Dersom egenkapitalen har vært negativ er verdien av aksjen satt til 0.

Noen redaktører eier aksjer i golfklubber. Disse aksjene er satt til verdi null.

Oversikten gjelder kun norske aksjer. Redaktører med eierandeler i utenlandske selskaper fremkommer ikke av Aksjonærregisteret.

Journalisten gjør oppmerksom på at vi i en tidligere versjon i saken kom i skade for å forveksle redaktør Lars Mørkved i Namdalsavisa med en person med samme navn født to år senere. Mørkved i Namdalsavisa står ikke oppført med noen aksjeinnehav i Aksjonærregisteret. Alle relevante tall i saken er oppdatert i tråd med korrigeringen.

Powered by Labrador CMS