Bente Sollid Storehaug er blant medlemmene i regjeringens nye NRK-utvalg. Foto: EnerWE

Skal utrede finansieringen av NRK

Bente Sollid Storehaug og Johann Roppen med i regjeringsoppnevnt ekspertgruppe.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen oppnevnte fredag ekspertgruppen som skal utrede alternativer for offentlig finansiering av NRK. Gruppen ble varslet da regjeringen i juni la fram stortingsmeldingen om allmennkringkasting.
 
Tore Olaf Rimmereid skal lede ekspertgruppen, som skal levere sin rapport 1. juli 2016.
 
– Selv om kringkastingsavgiften fortsatt fungerer, ser vi at lisensordningen har svakheter. Den teknologiske utviklingen kan på sikt svekke NRKs inntektsgrunnlag. Vi trenger derfor en grundig vurdering av de praktiske og økonomiske konsekvensene av ulike offentlige finansieringsmåter, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Dette er gruppen

Rimmereid er administrerende direktør i E-CO. Han har blant annet bakgrunn som tidligere direktør for administrasjon og finans i NRK. 
 
Ekspertgruppens øvrige medlemmer:
 
Sissel Jensen, dr.oecon og førsteamanuensis ved NHH (Bergen)
Bente Sollid Storehaug, CEO i ESV Digital, Norden (Oslo)
Johann Roppen, Professor i journalistikk og rektor ved Høgskulen i Volda
 
Roppen satt også i Mediestøtteutvalget som la fram sin innstilling i 2010. Sollid Storehaug er blant andre roller styreleder i oljenettavisa enerWe, styremedlem i Polaris Media og styreleder i Digital Hverdag. Som sjefredaktør i Kyst-Nytt, eid av Romsdals Budstikke, var hun tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

Dette er mandatet

Ekspertgruppens mandat er først og fremst å vurdere hvordan den pågående medieutviklingen vil påvirke effektiviteten til dagens ordning med kringkastingsavgift. I tillegg skal gruppen se på ulike alternative framtidige modeller for offentlig finansiering av NRK. Én av modellene skal ta utgangspunkt i dagens kringkastingsavgift.
 
Mandatet innebærer en utredning av best mulig kostnadseffektivitet ved ulike innkrevingsmetoder, slik at mest mulig målrettes til formålet samtidig som kostnadene for forbrukerne kan reduseres.
 
Gruppen skal også vurdere i hvilken grad de ulike modellene ivaretar NRKs behov for redaksjonell uavhengighet, legitimitet i befolkningen, og finansiell stabilitet over tid. Rapporten skal belyse relevante modeller for finansiering av allmennkringkasting internasjonalt og om mulig underbygge med fakta fra andre land.
Powered by Labrador CMS