Kringkastingsrådet forfattet en noe uvanlig uttalelse torsdag. Foto: Skjermdump fra NRKs streaming

NRKJ: – En god søknad fra Kringkastingsrådet om å legge ned seg selv

Vantro reaksjoner på ønsket om humorbalanse og høyrevridd satire i NRK. Rådsleder Per Edgar Kokkvold slår tilbake mot kritikerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentarer fra lederen av NRKJ og lederen av Kringkastingsrådet)

Kringkastingsrådet mener satiren i NRKs programmer har venstrevridd slagside og bør balanseres. Det ble konklusjonen etter behandlingen av enda flere klager på P2-satireprogrammet Salongen 1. september, med kryssklipping av Asle Tojes uttalelser i Dagsnytt Atten. Også på oktobermøtet lå en rekke klager mot Salongen på rådets bord.

Richard Aune er leder av de drøyt 1.700 NJ-
organiserte journalistene i NRK.
Foto: Birgit Dannenberg

– Jeg vet ikke om vi skal le eller grine. En slik innblanding langt inn i våre redaksjonelle korridorer, av politisk oppnevnte representanter, er bare ikke til å leve med. Dersom Kringkastingsrådet ønsker å legge seg selv ned, så er dette en god søknad, sier lederen av NRKs Journalistlag, Richard Aune til Journalisten.no.

Det var bred enighet i K-rådet i oktobemøtet om at det er bra at NRK satser på satire. De fleste mente også at satiren må være fri, og at det ligger i ytringsformens natur at den noen ganger går for langt. Et samlet råd påpekte likevel det uheldige i at satiresjangeren i NRK generelt har en slagside.

“NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden. Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i humor-Norge”, heter det i uttalelsen fra K-rådet torsdag.

Reaksjoner

Reaksjonene i sosiale medier er sterke, til dels preget av vantro. Her er noen eksempler:

Er denne artikkelen i seg selv satire, eller alvor? (OPPDATERING! Saken er ikke tull) “Rådet ber derfor om at NRK…

Posted by Anders Giæver on Thursday, November 26, 2015

– Noe bastant

Ifølge referatet på NRKs hjemmesider ga kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i debatten om dette temaet uttrykk for at rådet var noe bastant i sine konklusjoner, i det opprinnelige forslaget til uttalelse. Han viste til at for eksempel et program som Nytt på nytt har flere gjester fra den blå politiske siden enn den røde.

Rådet valgte å modere sin uttalelse noe. En setning i det første utkastet, om at det “drives mye satire fra venstre, sjelden eller aldri fra høyresiden”, ble strøket. Den generelle konklusjonen til rådet er altså at NRK har en slagside i sine satireprogrammer.

VGs kommentator Anders Giæver rister på hodet av budskapet fra K-rådet, som han først var overbevist om i seg selv var satire:

– Min aller største sympati går til de stakkarene som nå skal ansettes for å lage statsautoriserte, høyrevridde morsomheter på kommando, sier Giæver til egen nettavis.

– Kun en anbefaling

Lederen av K-rådet, Per Edgar Kokkvold, sier at at noen av reaksjonene er slikt rådet måtte regne med.

– Deler av venstresiden mener at de skal ha monopol på å raljere. Det var som ventet. Det intolerante venstre har aldri tålt å bli raljert med. Så har det kommet reaksjoner fra en rekke folk som har sagt at Kringkastingsrådet skal nedlegges. Men jeg er litt overrasket over at lederen i NRKJ ikke er bedre orientert om hva Kringkastingsrådet er. Det er et rådgivende organ som ikke har pålagt NRK og NRK-ledelsen noe som helst. Rådet har kommet med en anbefaling, der det veldig klart undertsrekes at rådet ønsker satire i NRK.

Kokkvold poengterer at han selv og flere andre i debatten torsdag påpekte at satiren gjerne må bli skarpere. Han understreker at det ikke er noen som ønsker å nekte Salongen-programleder Jørgen Strickert å drive satire fra venstresiden, men at man skal drive satire i alle politiske retninger.

– Det er ikke bare humor som rammer høyresiden som er akseptabel. Satire i allmennkringkasteren NRK skal naturligvis også ramme venstresiden. Men det blir helt meningsløst og fordummende å hevde at rådet har instruert NRK i hva slags politisk slagside NRKs satire bør ha. Det rådet har sagt er at NRK skal fortsette med den satiren de har drevet med lenge, og som rammer til høyre, men samtidig prøve å skape et sterkere og bredere satiremiljø i allmennkringkasteren NRK. Men det er det åpenbart noen som ikke orker tanken på.

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 
Powered by Labrador CMS