Pave Frans skal ha møtt sterk motstand mot større åpenhet i Vatikanet. Journalistene bak opplysningene etterforskes nå. Foto: Flickr.com/Creative Commons/michael_swan

Vatikanet etterforsker journalister

Har startet etterforskning av to italienske journalister som har publisert bøker om skandaler i den katolske kirken, basert på lekkede dokumenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to bøkene av Gianluigi Nuzzi og Emiliano Fittipaldi ble utgitt i forrige uke og antas å være basert på dokumenter fra en nå nedlagt komité som undersøkte finansene i Vatikanet i 2013-14.

Vatikanets talsmann, fader Federico Lombardi, opplyser at Nuzzi og Fittipaldi er mistenkt for å medvirke til å lekke Vatikanets statshemmeligheter. Han sier det kan bli aktuelt å etterforske flere personer.

Av bøkene går det fram at pave Frans’ forsøk på å innføre større åpenhet om Vatikanets økonomi møter tøff motstand internt, og noen av kirkelederne anklages for å leve i overdådig luksus.

Som eksempel nevnes kardinal Tarcisio Bertone, tidligere nummer to i Vatikanet under pave Benedikt XVI, som sies å ha fått foretatt oppussing for 200.000 euro, drøyt 1,8 millioner kroner, i sin 300 kvadratmeter store leilighet betalt av Vatikanets sykehus for barn.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS