Sjefredaktør Anders Nyland må se den 40 personer store redaksjonen skrumpe inn gjennom inneværende år. Foto: Birgit Dannenberg

BA trimmer budsjettet - kutter for liv med mindre pressestøtte

Bergensavisen (BA) skal redusere redaksjonen med inntil fire årsverk i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rett før de ansatte tok juleferie, vedtok styret i Bergensavisen et kutt i personalkostnadene for neste år.

Ifølge leder Stian Espeland i redaksjonsklubben, som også representerer de ansatte i styret, skal inntil fire årsverk bort av den rundt 40 personer store redaksjonen i løpet av året.

– Vi håper å løse det gjennom frivillige ordninger og er i gang med tidlige drøftelser, sier Espeland.

Krevende tider

Sjefredaktør Anders Nyland avviser at det er snakk om noen kuttprosess. Han beskriver det mer som en justering der selskapet må tilpasse kostnadsnivået til inntektene.

– Det er utrolig krevende tider i abonnementsavis- og annonsemarkedet, sier Nyland.

Han sier at han har hele året til å ta ned kostnadene og at det derfor også kan løses gjennom at eventuelle journalister som sier opp ikke erstattes.

– Vi tror at vi skal komme godt i mål med det her.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Får et «ålreit» resultat

Mediekonsernet Amedia kontrollerer 70 prosent av BA. Resten eies av Bergens-investor Trond Mohns Wimoh Invest og Sparebanken Vest.

I 2014 leverte det hordalandske mediehuset et resultat på driften på 7,4 millioner kroner av en omsetning på 134,1 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på 5,2 prosent.

Samme år mottok BA 29,5 millioner kroner i pressestøtte. I fjor ble det redusert til 27,8 millioner kroner. Sjefredaktøren sier likevel at resultatet blir greit.

– Vi kommer til å få et ålreit resultat både i 2015 og i 2016. Vi har levert gode resultater fordi vi har ligget i forkant av utviklingen, sier Nyland.

Klubbleder Espeland syns det er trist at det skal kuttes til tross for at avisen leverer godt overskudd.

– Jeg syns særlig timingen er dårlig fordi vi nettopp har innført en plussmodell. Da burde vi opprettholdt den redaksjonelle styrken.

Klubben er skuffet over eierne

Espeland er irritert på at eierne «belønner» BAs gode tall med å kutte for å øke overskuddet.

– Jeg er skuffet over eierne. De kutter kostnader fordi forventningen til økonomisk resultat er skrudd opp.

Sjefredaktøren mener imidlertid at endringene er nødvendige for å tilpasse BA nedgangstidene i mediebransjen. Nyland deler ikke kritikken av eierne.

– De er er opptatt av en sunn økonomi. Det er bra, og det skal gode eiere være, sier Nyland, som også forstår at det ikke er hyggelig å redusere redaksjonen.

– Men dette er bagateller målt mot hva andre må gjøre.

Styreleder og konserndirektør Mari Velsand i Amedia skriver i en tekstmelding til Journalisten at 2016-budsjettet ikke innebærer noen store resultatmessige endringer for avisen.

«Jeg er derfor ikke enig i påstanden fra klubben. Når det gjelder kostnadsreduksjoner er det noe alle våre mediehus må forholde seg til for å møte de utfordringer vi ser i markedet. De reduksjoner det er lagt opp til i BA for inneværende år er mindre enn i mange andre mediehus, og BA vil fortsatt ha en av Amedias største redaksjoner,» skriver Velsand.

Tilpasser seg endringer i pressestøtten

Nyland tar heller ikke dagens pressestøtteregime for gitt for all fremtid. Derfor mener han det er bra å tette gapet i driften som er avhengig av pressestøtte. I 2014, som altså er siste året med regnskapstall, hadde BA gått med 22 millioner kroner i underskudd uten den.

– Jeg tror det er klokt å tette gapet. Det er ikke gitt at den pressestøttepolitikken vi har i dag kommer til å være slik i all fremtid. Det å søke å tette gapet mellom egengenererte inntekter og egengenererte kostnader tror jeg er klokt for å stå noe sterkere hvis det skulle skje endringer i pressestøttepolitikken med negative konsekvenser for oss. Jeg håper ikke at det skjer endringer, men det vet vi ikke. Vi må ta høyde for alle eventualiteter.

Eiere kunne i mange år ikke hente ut utbytte fra pressestøttede aviser. Men i 2014 ble det gjort en endring som åpner for at det kan tas ut maksimalt 1 million kroner hvert år under bestemte vilkår. Konsernbidrag regnes også som utbytte.

BA solgte i 2009 sin gamle eiendom i Bergen sentrum. Summen var ifølge Dagens Næringsliv rundt 80 millioner kroner. Samme året spratt kassabeholdningen i eierselskapet Bergensavisen Konsern opp med 69,6 millioner kroner fra 12,4 til 82 millioner kroner. Ved utgangen av 2014 var kontantbeholdningen fortsatt på 80,6 millioner kroner.

– Hvordan selskapet forvalter den kapitalen er det eierne som bestemmer, sier Nyland.

Vil ikke svare om ny stilling

I november skrev Journalisten at sjefredaktøren kan være på vei ut av avisen i forbindelse med en sammenslåing av funksjonene sjefredaktør og administrerende direktør. Før jul gikk søknadsfristen på den nye stillingen ut. Men om Nyland har søkt, vil han ikke svare på.

– Jeg pleier ikke å fortelle om jeg har søkt eller ikke, sier Nyland.

Styreleder Velsand vil ikke kommentere ansettelsesprossen. «Den går sin gang, og vi bruker den tiden vi trenger,» skriver hun.

Powered by Labrador CMS