Korrespondenten til det franske nyhetsmagasinet L´Obs må ut av Kina innen årsskiftet, hvis hun ikke distanserer seg fra det hun har skrevet om uigurene.

Kina vil kaste ut fransk journalist

Blir bedt om å ta avstand fra egen journalistikk om muslimsk minoritet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kina truer med å utvise en fransk journalist som har skrevet en kritisk reportasje om myndighetenes behandling av uigurene, ifølge journalistens arbeidsgiver.

Det franske nyhetsmagasinet L’Obs meldte fredag at deres Beijing-korrespondent Ursula Gauthier har fått frist til 31. desember med å forlate Kina.

Gauthier har den siste måneden fått gjennomgå i lederartikler i statskontrollerte medier og har også mottatt dødstrusler etter at hun publiserte en artikkel om den muslimske minoriteten i Kina. Journalisten antydet at Kina bruker Paris-angrepene for å rettferdiggjøre aksjoner mot uigurene, noe kinesiske myndigheter reagerte sterkt på.

Les også: Kina og Egypt fengsler flest journalister

En rekke medier melder at det kinesiske utenriksdepartementet har bedt Gauthier om å ta avstand fra sin egen artikkel og erklære at hun ikke støtter terrorisme. Ellers vil hun ikke få fornyet sin presseakkreditering, noe som er nødvendig for å få nytt visum.

Gauthier avviser å gå med på et slikt ultimatum, ifølge klubben for utenlandske korrespondenter i Kina, The Foreign Correspondents Club of China.

L’Obs, som endret navn fra Le Nouvel Observateur i fjor, forsvarer sin korrespondent. Utenriksdepartementet i Paris sier i en uttalelse fredag at det er beklagelig at Gauthiers visum ikke er fornyet.

– Frankrike ønsker å minne om hvor viktig det er at journalister er i stand til å jobbe overalt i verden, heter det i uttalelsen.

The Foreign Correspondents Club of China er forskrekket over den kinesiske regjeringens avgjørelse om å nekte å fornye Gauthiers akkreditering.

«Å motta kritikk er en normal og nødvendig del av journalistisk arbeid, men dette er verken forholdsmessig eller rimelig. Å insinuere at Gauthier støtter terrorisme er en sjokkerende personlig og faglig fornærmelse uten grunnlag i fakta», uttaler korrespondentklubben.

I uttalelsen heter det videre at klubben oppfatter denne saken som et av de mest åpenbare forsøk, blant mange, på å bruke akkrediterings- og visumprosessen i Kina til å true journalister.

Med mindre myndighetene reverserer sin beslutning vil dette være den første utvisningen av en utenrikskorrespondent fra Kina siden 2012.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 
Powered by Labrador CMS