Nytilsatt redaktør Heidi Nilima Monsen i Ruijan Kaiku. Foto: Rujian Kaiku.

Kvensk avis bytter redaktør

Heidi Nilima Monsen tar over reaktørjobben i Ruijan Kaiku.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avisa Ruijan Kaiku (Gjenklang fra Norge) ble grunnlagt i 1995 og retter seg til kvener, norskfinner og finlendere.

Redaksjonen består av Liisa Koivulehto og Heidi Nilima Monsen, som har sine kontor i henholdsvis Tromsø og Alta. Eierne er Nordavis AS (66 %) og Norske Kveners Forbund (34 %). Nordavis AS driver også Mediehuset Altaposten.

Ruijan Kaiku er trespråklig og skriver primært på norsk, kvensk og finsk, men også på meänkieli og svensk. Avisa har abonnenter både i Norge, Sverige og Finland.

I begynnelsen kom avisa ut annenhver uke. Etter økonomiske problemer kommer avisa nå ut hver femte uke, men fremdeles i samme avisformat (tabloid, 8-16 sider) som ved oppstarten. (Kilde: Wikipedia).

Koivuletho har vært redaktør siden oppstarten, men overlater nå roret til sin kollega og fortsetter selv som journalist.

– Jeg har sett fram til å slippe å styre, men å være en del av et mannskap og et lag. De siste ti årene sleit jeg svært. Det var en utrolig lettelse å få en 100 prosent kollega. Heidi har ideer og kan ting som jeg ikke kan, og omvendt. Dette blir spennende, sier hun i en pressemelding fra avisa.

Nye plattformer

De siste årene har Ruijan Kaiku gitt ut ti papiraviser årlig. I tillegg jobbes det med utvikling av egne elektroniske utgaver, samt å styrke ruijan-kaiku.no som kvenenes nettavis.

I tillegg til skriftlig innhold på nett og papir, satser Ruijan Kaiku nå på muntlig innhold i form av lydfiler, podcast, videoreportasjer og filmsnutter.

– Gjennom filmsnutter og lydfiler på kvensk, og med aktuelt kvensk innhold, vil vi kunne gi språket et annet fokus enn tidligere, sier Nilima Monsen.

– Kvensk språk er i en kritisk revitaliseringsfase, og vi opplever at det er et stort behov for kvener å høre sitt eget språk. I og med at kvensk ikke har vært et skolefag, sliter de fleste kvenene med å lese og skrive sitt morsmål, selv om de snakker det.

 

Powered by Labrador CMS