Medietopper utfordrer regjeringen

7 norske pressetopper vil ha svar fra regjeringen på hvor mye overvåking vi utsettes for, og hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hvordan kan vi trygge ytringsfriheten i overvåkingens tid? Det spør blant andre Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, og advokat Jon Wessel-Aas, styremedlem i den norske avdelingen til Den internasjonale juristkommisjon, i et debattinnlegg i Aftenposten mandag.

Sammen med blant andre William Nygård, styreleder i Norsk Pen, og Knut Olav Åmås, direktør i stiftelsen Fritt Ord, legger de fram 11 spørsmål om ytringsfrihet og overvåking de vil at regjeringen skal svare på.

De er bekymret for utviklingen og mener at «debatten om ytringsfrihetens reelle vilkår er havnet i skyggen av ønskene om stadig mer overvåking begrunnet i frykt for terror».

«Norske myndigheters fullmakter til å bedrive hemmelig kommunikasjonskontroll er også blitt kraftig utvidet i Norge i løpet av det seneste tiåret», skriver de.

Mandag skal David Kaye, FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, og Dunja Mijatovic, OSSEs representant på pressefrihet, møte norske politikere til debatt om overvåking på Litteraturhuset i Oslo.

Powered by Labrador CMS