Vebjørn Selbekk. Foto: Paul S. Amundsen

Selbekk angret på publiseringen av Muhammed-karikaturene

Ti år etter at redaktør Vebjørn Selbekk publiserte de omstridte Muhammed-karikaturene, innrømmer han at han flere ganger angret. Men han ville fremdeles gjort det igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I boken «Fryktens makt – Frihet eller taushet i terrorens tid» tar Selbekk opp spørsmålet om mediene og politikere har latt seg påvirke av truslene fra terrorister og ekstremister etter at den danske avisen Jyllands-Posten først publiserte karikaturene i 2006. Som redaktør for lille kristne avisa Magazinet valgte Selbekk å trykke de samme tegningene, et valg som fikk uante konsekvenser.

Står for valget

Selbekk ble truet på livet etter publiseringen og lever fremdeles under et strengt regime av sikkerhet.

– Vi brukte faktisk flere dager på å ta avgjørelsen, og jeg tenkte slik at dersom jeg valgte å la være å bruke de mest opplagte illustrasjonene til saken, nemlig karikaturene selv, da ville jeg gi terroristene og ekstremistene rett. Da ville de fått bestemme hva som skulle trykkes i en fri avis i et fritt land, sier Selbekk i et intervju med NRK onsdag kveld.

– Det ville jeg ikke være med på den gang og det står jeg for fremdeles, sier Selbekk videre

– Ikke sant

Mens han i dag, ett år etter terrorangrepet mot den franske satireavisen Charlie Hebdo opplever norske medier som modige beskyttere av ytringsfriheten, er han av en annen oppfatning når det gjelder norske politikere.

– Politikerne sier det ikke er noen sammenheng mellom islam og terrorisme. Jeg kan forstå hvorfor de sier det, de ønsker å unngå rasisme og fremmedhat. Men det er bare et problem med dette utsagnet, og det er at det ikke er sant, sier Selbekk.

Powered by Labrador CMS