FRa FNs base i Burundi. Foto: Dave Proffer/Creative Commons

Utenlandske journalister pågrepet i Burundi

Nairobi (NTB-AFP): Politiet i Burundi har pågrepet to utenlandske journalister, en fransk og en britisk, som anklages for å ha vært sammen med «væpnede kriminelle».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jean-Philippe Remy, som leder Afrika-kontoret til den franske storavisen Le Monde og den britiske fotojournalisten Phil Moore ble pågrepet torsdag kveld.

Begge de to har lang fartstid i Afrika og har vunnet priser for sitt arbeid i regionen.

– De to utlendingene ble pågrepet i selskap med væpnede kriminelle, heter det i en kunngjøring fra politiet i Burundi.

Svært bekymret

The Foreign Correspondents Association of East Africa (FCAEA) er «svært bekymret» over pågripelsen av de to journalistene.

– Vi kjenner dem som erfarne, og er bekymret over nyheten om at de er pågrepet mens de var i ferd med å utføre jobben sin i Bujumbura, heter det i en kunngjøring fra foreningen.

FN frykter et folkemord i Burundi, som har vært preget av omfattende uro etter at president Pierre Nkurunziza i april i fjor kunngjorde at han ville stille til valg for en tredje periode.

I juli ble han gjenvalgt til protester fra opposisjonen, og hundrevis av mennesker er siden drept i landet.

Massegraver

FN anklager sikkerhetsstyrkene og regjeringsvennlig milits for drap på opposisjonelle og massevoldtekter, og det er funnet minst ni massegraver rundt hovedstaden Bujumbura de siste ukene.

Opposisjonen har også væpnet seg og borgervern patruljerer nå gatene i enkelte deler av hovedstaden om natta.

Den afrikanske unionen (AU) har besluttet å sende en fredsstyrke til Burundi, til protester fra landets omstridte president Pierre Nkurunziza som truer med å gå til krig dersom de kommer. (©NTB)

Powered by Labrador CMS